Мобилност радника у култури: новосадска кустоскиња у Макарској на усавршавању

Објављено у категорији: Вести

Фондација „Нови Сад 2021“ подржала је још једну кустоскињу да у оквиру пројекта „Изван зоне комфора“ посети Хрватску у циљу стручног усавршавања.

У периоду од 7. до 10. новембра, руководилац музеолошког одељења Спомен-збирке Павла Бељанског Милица Орловић Чобанов учествовала је на 10. скупу музејских педагога Хрватске у организацији Хрватског музејског друштва у сарадњи са Градском галеријом Антун Гојак у Макарској.

Милица Орловић Чобанов учешћем на Скупу, имала је прилику да се усавршава и стиче нова знања и вештине на пољу музејске едукације као и да размењује искуства  са колегама из других музејских институција.

Милица Орловић Чобанов дипломирала је на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета у Београду. Од априла 2002. године запослена је у Спомен-збирци Павла Бељанског у Новом Саду као кустос-педагог. Од 2011. године је на позицији Руководиоца Музеолошког одељења Спомен-збирке Павла Бељанског. Задужена је за координацију истраживачког тима Спомен-збирке, активности везане за педагошко-едукативни рад и припреми и реализацији образовног, информативног и пропагандног материјала у односима са јавношћу. Од 2003. године ауторка је Дечјих радионица Спомен-збирке: Графика у Спомен-збирци, Мозаик у Спомен-збирци, Прича у стрипу, Колаж и још по нешто, Игре и маштања, Мали а Велики људи, У атељеу Надежде Петровић и Видосава Ковачевић: сликарка особеног потеза, као и годишњих изложби радова студената Академије уметности у Новом Саду од 2002 до 2010. Такође је радила и на неколико самосталних пројеката: Колекција Павла Бељанског – код нас и у свету (2003), Павле Бељански: дипломатија и уметност (2005) и Збирка одликовања Павла Бељанског (2009), Додирни и осети: десет уметничких дела из колекције Павла Бељанског (2014), пројекта намењеног за слепе и слабовиде особе. Добитница је Награде за пројекат године Националног комитета ИКОМ-а за изложбу Колекција Павла Бељанског: поново у Београду (2011) као коаутор пројекта, заједно с др Јасном Јованов, управницом Спомен-збирке Павла Бељанског. Звање вишег кустоса одбранила је темом Кустоске праксе, у потрази за новим комуникацијама 2013. године. Члан је Музејског друштва Србије и НК ИКОМ–а Србије.

 

Циљеви пројекта „Изван зоне комфора“, у оквиру којег се ова размена реализује, су поспешивање мобилности, унапређење међународне културне сарадње и изградња институционалних и административних капацитета у установама културе на територији града Новог Сада и општина Сремски Карловци, Беочин и Ириг. Ово је први конкурс који подстиче мобилност културних радника, а који се реализује у Новом Саду, и део је шире стратегије интернационализације културне сцене коју спроводи Фондација „Нови Сад 2021“.

Фондација „Нови Сад 2021“ у оквиру пројекта „Изван зоне комфора“ подржала је 13 менаџера запослених у јавним културним установама и организацијама обезбеђивањем средстава за пројекте стручног усавршавања у иностранству.

Оставите одговор