Mikić: Kultura je moja prirodna sredina

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Novosađanka, mlada i svestrana umetnica, koja živi i radi u Rimu, ima stalne postavke u Cirihu i Njujorku a svoja dela izlaže širom sveta, Minja Mikić postala je amabsador projekta Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021. godine.

Iako živi u Rimu i najveća „priznanja“ za svoj rad doživela u Italiji, kako kaže zahvalna je pre svega svojoj porodici i svom gradu u kojem je odrasla i diplomirala na Akademiji unemtnosti. Sa velikim zadovoljstvom je prihvatila da promoviše Novi Sad kao Evropsku prestonicu kulture i u Galeriji Matice srpske, prilikom simboličnog proglašenja za ambasadorku, odgovorila je na naša pitanja.

gms_0426

Koja je bila Vaša prva reakcija na poziv da postanete amabasadorka projekat „Novi Sad 2021“? Ujedno, kako ste doživeli vest da je Novi Sad izabran za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine?

Pomislila sam kako je ova titula upravo ono što moj Novi Sad zaslužuje. Veoma me je obradovalo što su kolege iz Evropske komisije, primenjujući najviše kriterijume, prepoznali potencijal i potvrdili kvalitet jednog istinski važnog evropskog centra. Poziv da kao ambasadrorka promovišem Novi Sad, ozvaničilo je ono što ja već godinama činim na mojim izložbama širom sveta.

Šta je po Vašem mišljenju presudilo da Novi Sad dobije ovu laskavu titulu?

Novi Sad ima veliku sreću da je, pre svega, svojim geografskim položajem u centru Evrope. On je multietnička i multikulturalna sredina, i to je nešto što se gaji vekovima na ovom podneblju. Ta činjenica je kroz istoriju doprinela da se on razvije u jedan trgovački, industrijski, turistički, sportski, univerzitetski centar! Ta univerzalnost sa jedne strane a sa druge strane velika autentičnost, zanimljivi su i sigurno su uticali na radoznalost naših evropskih komsija.

Ima li Novi Sad, u ovom trenutku, „ono nešto“ što bi moglo da ga stavi u red evropskih kulturnih cenatara kao što su Rim, Pariz, Berlin…?

Ono nešto” je uvek u ljudima! U ovoj multietničkoj sredini na „ravnoj nozi“ žive mnoge nacionalnosti, svi smo mi zajedno – Novosađani! Ta tolerancija, autentičnost i jačina karaktera sigurno je za ponos i može da se meri sa evropskim i svetskim metropolama. Mislim da je „to nešto“ što sam ponela iz Novog Sada i što prepoznajem u nekim velikim gradovima. Na primer, u Njujorku je upravo fantastično to što su skoro svi stranci ali su i svi Njujorčani!

Vi ste rođeni i studirali ste u Novom Sadu. Na koji način je novosadska kultura uticala na Vaš lični razvoj i razvoj Vašeg izraza?

Ja sam odrasla u familiji umetnika, tako da su kulturni događaji, izložbe, baletske predstave, pozorište… moja prirodna sredina. Novi Sad je uvek imao svoj repertoar, koji je vremenom meni postao tesan, ali je sigurno uticao na moje profesionalno formiranje.

U susret 2021. godini kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture očekuju se velika ulaganja u „kulturnu infrastrukturu“. Da ste u mogućnosti da Vi izaberete prioritete šta bi Vi prvo izgradili ili rekonstruisali?

Smatram da je ovo prilika da se osnaže kulturne institucije, kao što je na primer Matica srpska, ali je možda i prilika da se rode neke nove. Ovo je veoma važan momenat u istoriji ovog Grada, možda se može reći da je presudan, i po meni bilo bi značajno da se obeleži „rođenjem“ jednog velikog centra za kulturu, gde bi se okupljali zaljubljenici u umetnost i gde bi se dalo više prostora mladima. „Rođenjem“ takve ustanove obeležili bismo ovaj istorijski momenat.

Uradili ste mnogo na promociji Italije. Vaše slike sa motivima poznatih Italijana i gradova promovisale su „apeninsko poluostrvo“ u Njujorku, na Olimpijskim igrama u Riju Vaša izložba je bila deo promocije Rima – grada kandidata za domaćina Olimpijskih igara. Da li imate ideju kako na najbolji način promovisati Novi Sad, posebno kao grad Evropsku prestonicu kulture?

Kao što sam već ranije spominjala, ljudi su ti koji čine sredinu, oni su blago jednog društva! To je bila osnovna tema i poruka mog projekta ,,GAPscape State of Art Italia”, gde sam imala priliku da se upoznam i družim sa najznačajnijim ljudima koji predstavljaju italijansku intelektualnu elitu i da naslikam njihove portrete. Razgovori sa Morikoneom, Toskanijem, Pistoletom, Bonito Olivom… ostavili su veliki trag u mom profesionalnom sazrevanju. Reč ,,kultura” dolazi od latinskog ,,colere”, što znači gajiti, uzgajati… to je sistem znanja, razmišljanja. Kultura su kompetencija i znanje jednog čoveka koja se preslikava na celokupno društvo. Novi Sad treba da gaji i ulaže u svoje kvalitetne ljude, pre svega mlade talente koji će sutra biti njegovi novi ambasadori i promoteri.

Ostavite odgovor