Међународни волонтерски камп „Добар за живот“

Објављено у категорији: Вести

Међународни волонтерски камп „Добар за живот“ реализује се од 17. до 29. септембра у Новом Саду. Повод да група од 12 волонтера из свих делова света посети Нови Сад у оквиру волонтерског кампа је очување баштине Новог Сада.

У оквиру међународне мобе „Добар за живот“ волонтери ће заједно са локалним становништвом радити на уређењу дечијег играчишта и паркића на Подбари поред објекта Свилара чиме ће допринети уређењу простора некадашње фабрике за бојење свиле која, кроз пројекат Европска престоница културе, добија нову намену – постаје трећа новосадска културна станица (поред културних станица Еђшег и Караван).

Управо је Фондација „Нови Сад 2021″ препознала потребу за новим културним простором као и велики потенцијал који има Подбара и Алмашки крај и овим пројектом грађанима Подбаре и Новог Сада отвара простор за креативно изражавање и активности реконструкцијом ове старе фабрике за бојење свиле чије се отварање планира за крај месеца октобра.

Млади из Француске, Турске, Јапана, Немачке, Словачке, Бугарске, Шпаније и Србије, током десетодневног боравка у Новом Саду радиће на уређивању парка на Подбари, где је планирано да се поставе стазе, уграде клупе, окрече зидови објеката који се у њему налазе и уреди постојеће дечије игралиште.

Током реализације кампа акценат ће бити на сензибилисању становништва и стварању предуслова за формирање урбане баште у оквиру паркића. Овај камп је један од начина да се унапреди и очува културна баштина Новог Сада и креира нови културни амбијент на Подбари уз активно укључивање грађана.

Камп спроводи удружење „Инжењери заштите животне средине“ и „Алмашани“ уз подршку Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Поред овог међународног кампа, а у циљу подизања видљивости Свиларе и укључивања суграђана у активности, биће оргнаизовано и осликавање мурала „Пут свиле“ на згради у улици Ђорђа Рајковића.

Оставите одговор