Новосадски волонтери учесници међународног квиза поводом Дана волонтера

Објављено у категорији: Вести

Поводом Међународног дана волонтера, 5. децембра, биће организован онлајн квиз који ће окупити 80 волонтера из 15 европских земаља, па тако и чланове Новосадског волонтерског сервиса. Квиз почиње у 16 часова, на Zoom платформи, а биће доступан свима на Фејсбук страници ECoC Volunteer Coordinators Network.

квиз

Међународни волонтерски тимови одговараће на питања о познавању градова – престоница културе и опште културе. Тим из Новог Сада чиниће 10 волонтера.

Квиз је резултат заједничког рада чланова неформалне мреже коју су почетком године покренули координатори волонтерских програма из 18 бивших, садашњих и будућих престоница културе, што је Новосадском волонтерском сервису дало европску димензију. Претходно су у оквиру неформалне мреже координатора покренута два пројекта – Share your story, у оквиру чега су волонтери из различитих крајева Европе поделили своје волонтерско искуство и Discover my city, где су волонтери били водичи кроз своју Европску престоницу културе.

Новосадски волонтерски сервис за прве две године постојања учествовао је на 145 различитих активности, да би ове године, одиграо кључну улогу у пружању помоћи и подршке суграђанима у борби са пандемијом коронавируса, остваривши скоро 4000 волонтерских сати. За тај труд и рад добили су Октобарску награду, а њихов координатор, Војислав Пркосовачки истиче да Нови Сад може бити добар пример волонтерског менаџмента:

„Пример системског рада у Новом Саду је пример да је могуће подићи квалитет рада са волонтерима, покренути процесе унапређивања разумевања улоге волонтера и укључивање различитих организација, институција, формалних и неформалних група у рад са волонтерима и подршке њиховом раду. Осим овога, морамо указати на оно што још није урађено, а важно је за даљи развој подршке волонтерским активностима. Неопходно је да се даље ради на изменама и допунама законске регулативе која дефинише волонтирање у земљи, важно је да радимо на умрежавању организација које раде са волонтерима првенствено на локалном нивоу и константно радити на промоцији активног учешћа и позитивних ефеката волонтирања на појединце и друштво“, рекао је Пркосовачки и додао да је потребно упутити велику захвалност волонтерима у години која се завршава и енергији коју су уложили упркос свим изазовима које нас окружују.

Новосадски волонтерски сервис покренут је заједничком иницијативом Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ и Омладинске престонице Европе Нови Сад – ОПЕНС, у септембру 2017. године. У бази је данас чак 1657 регистрованих волонтера.

Међународни дан волонтера утврђен је на седници Генералне Скупштине Уједињених нација и обележава се од 1985. године.

Оставите одговор