Marica Kicušić: Dečiju radoznalost oduvek imam u sebi

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Marica Kicušić jedna je od najuspešnijih mladih ilustratorki u našoj zemlji. Ona nas svojim crtežima ponovo vraća u detinjstvo, vodeći nas na tom putu kroz čudesan svet bajki i mašte. Njen rad predstavlja kombinaciju primenjene i likovne umetnosti – animacija, ilustracija dečijih knjiga, digitalne i tradicionalne grafike, digitalnog kolaža, dizajna plakata, murala, crteža.

Kako i sama kaže, za nju je ta povezanost različitih oblasti umetničkog izražavanja neraskidiva i uvek je bila spremna da isprobava razne, nove tehnike. Izložba ilustracija Marice Kicušić biće otvorena danas, 20. novembra, u 19 časova u Kulturnoj stanici Svilara, u okviru Festivala dečijeg i omladinskog animiranog filma „MM fest“.

To je bila prilika da sa Maricom porazgovaramo o njenom radu, inspiraciji, ali i tome kako vidi Novi Sad kao Evropsku prestonicu kulture.

Ti i odrasle vraćaš u neki bezbrižni, dečiji period. Koliko je važno da sačuvamo to dete u sebi i da li si ga ti sačuvala?

Nisam se silila da ga sačuvam, samo je ostalo tu, nisam sigurna da znam recept kako ga sačuvati, mislim da je to pre do toga da se takvi rodimo. Tu dečiju radoznalost oduvek imam u sebi, uspela je da se provuče do današnjeg doba verovatno zahvaljujući i ovom mom pozivu. Meni je važno što je to u meni ostalo, jer mi jako pomaže da se povremeno vratim sebi, oporavim od žurbe i gužve svakodnevnice, da se regenerišem.

Ko je zahtevnija publika, deca ili odrasli?

Ne osećam da su mi ni odrasli ni deca zahtevna publika, a možda ih ni ne doživljavam publikom, više kao saučesnike u mojim pričama, koji će se verovatno pojaviti u ilustracijama i koji mi svojim pojavama, izjavama, gestovima, pomažu da stvaram svetove. Otvorena sam uvek za predloge i kritike svojih radova, podjednako od odraslih i dece, mada mislim da na dečije komentare ipak malo jače odreagujem, njihova reakcija mi je draga i želim da je čujem, jer ipak te knjige govore njima.

Novi Sad se priprema za titulu Evropske prestonice kulture, koju će, zbog pandemije koronavirusa, nositi 2022. godine. Kako ti vidiš tu titulu, Novi Sad kao nosioca iste i koliko to može biti značajno, po tvom mišljenju, za celu Srbiju?

Mislim da će dinamični Novi Sad uspešno poneti tu titulu i maksimalno iskoristiti njenu snagu. Nisam često posećivala Novi Sad te ne poznajem u tančine kulturna dešavanja, ali mislim da će imati dovoljno ideja i snage da iskoristi ovu priliku i pokaže se u punoj kreativnoj snazi. Iako mi je iz ovog vremenskog ugla teško da zamislim ponovo taj normalni kulturni život i dinamiku, nadam se da će na primer baš ova prilika uspeti da vrati stvari u normalu i naravno za neki novi nivo i poboljša.

Nastavak intervjua sa Maricom Kicušić možete pročitati na sajtu Kulturnih stanica.

Ostavite odgovor