Марица Кицушић: Дечију радозналост одувек имам у себи

Објављено у категорији: Вести

Марица Кицушић једна је од најуспешнијих младих илустраторки у нашој земљи. Она нас својим цртежима поново враћа у детињство, водећи нас на том путу кроз чудесан свет бајки и маште. Њен рад представља комбинацију примењене и ликовне уметности – анимација, илустрација дечијих књига, дигиталне и традиционалне графике, дигиталног колажа, дизајна плаката, мурала, цртежа.

Како и сама каже, за њу је та повезаност различитих области уметничког изражавања нераскидива и увек је била спремна да испробава разне, нове технике. Изложба илустрација Марице Кицушић биће отворена данас, 20. новембра, у 19 часова у Културној станици Свилара, у оквиру Фестивала дечијег и омладинског анимираног филма „ММ фест“.

То је била прилика да са Марицом поразговарамо о њеном раду, инспирацији, али и томе како види Нови Сад као Европску престоницу културе.

Ти и одрасле враћаш у неки безбрижни, дечији период. Колико је важно да сачувамо то дете у себи и да ли си га ти сачувала?

Нисам се силила да га сачувам, само је остало ту, нисам сигурна да знам рецепт како га сачувати, мислим да је то пре до тога да се такви родимо. Ту дечију радозналост одувек имам у себи, успела је да се провуче до данашњег доба вероватно захваљујући и овом мом позиву. Мени је важно што је то у мени остало, јер ми јако помаже да се повремено вратим себи, опоравим од журбе и гужве свакодневнице, да се регенеришем.

Ко је захтевнија публика, деца или одрасли?

Не осећам да су ми ни одрасли ни деца захтевна публика, а можда их ни не доживљавам публиком, више као саучеснике у мојим причама, који ће се вероватно појавити у илустрацијама и који ми својим појавама, изјавама, гестовима, помажу да стварам светове. Отворена сам увек за предлоге и критике својих радова, подједнако од одраслих и деце, мада мислим да на дечије коментаре ипак мало јаче одреагујем, њихова реакција ми је драга и желим да је чујем, јер ипак те књиге говоре њима.

Нови Сад се припрема за титулу Европске престонице културе, коју ће, због пандемије коронавируса, носити 2022. године. Како ти видиш ту титулу, Нови Сад као носиоца исте и колико то може бити значајно, по твом мишљењу, за целу Србију?

Мислим да ће динамични Нови Сад успешно понети ту титулу и максимално искористити њену снагу. Нисам често посећивала Нови Сад те не познајем у танчине културна дешавања, али мислим да ће имати довољно идеја и снаге да искористи ову прилику и покаже се у пуној креативној снази. Иако ми је из овог временског угла тешко да замислим поново тај нормални културни живот и динамику, надам се да ће на пример баш ова прилика успети да врати ствари у нормалу и наравно за неки нови ниво и побољша.

Наставак интервјуа са Марицом Кицушић можете прочитати на сајту Културних станица.

Оставите одговор