Повежи, обележи: Јавна дискусија о друштвеном феномену глобалних миграција

Објављено у категорији: Вести

У оквиру пројекта „Link It, Mark It (Повежи, обележи)“ Савез удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ) организује четврту онлајн јавну дискусију у петак 14. маја у 19 часова.

повежи обележи

Модератор дискусије биће концептуални и визуелни уметник, менаџер и истраживач у култури, Игор Фридрих Петковић, а уз њега учествоваће и бројни други уметници. Јавна онлајн дискусија биће доступна на Јутјубу и Фејсбуку

Уз преиспитивање друштвених догађања и њиховог утицаја на уметничко стваралаштво, јавном дискусијом отвара се тема глобалних миграција данас и питања кршења људских права миграната и чланова њихових породица, угрожавања живота или физичког интегритета, проблематике бекства из матичне земље услед тамошњих ратних сукоба и економске несигурности, као и питање рефлексије тих збивања на савремену уметност.

Пројекат „Link It, Mark It (Повежи, обележи)“ преиспитује друштвене феномене глобалних миграција и њихове ефекте на стваралачке праксе уметника који су емигрирали и били у статусима азиланата. Јавна дискусија представиће један део овог уметничког истраживања и рада, док ће крајњи резултат ове уметничке сарадње бити представљен на изложби у години када ће Нови Сад понети титулу Европска престоница културе односно 2022.

Тематска релација пројекта је садржана у термину ИЗБРИСАН, у коме су заступљени репресивни облици, селекције према различитим националним, верским и другим облицима припадања. У том смислу тематски оквир паралелно говори о изгубљеним идентитетима и изгубљеним генерацијама. То су генерације које су изгубиле место боравка, посао, имовину, држављанство, основна права.

Пројекат „Link It, Mark It (Повежи, обележи)“ реализује Савез удружења ликовних уметника Војводине уз подршку пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“, у оквиру програмског лука Сеобе, Градске управе за културу Града Новог Сада и Фондације за отворено друштво, Србија.

Оставите одговор