Кутак за културу: Изложба свестраног новосадског професора

Објављено у категорији: Вести

Како уметност може постати хоби, а свакодневни предмети и живи свет уметничко дело? Професор филозофије Дамир Малешев одговорио је на ово питање изложбом „Асамблажи“ која ће бити отворена 3. марта у 19 часова у Кутку за културу (Сентандрејски пут 106б).

Свестрани професор који ради у Исидориној гимназији, Дамир Малешев, писац поезије и есеја, преводилац страних рок песама, који иза себе има објављене две збирке поезије и две књиге песничких превода (корејска поезија и антологија Битлса), уметношћу је почео да се бави пре отприлике 20 година.

Његов тренутни фокус интересовања у уметности су асамблажи (вајарска техника), а у оквиру предстојеће изложбе, тежећи да прикаже једноставност и јасноћу израза, „узор“ су му Пикасова „Глава бика“ и општепознати Снешко Белић као архетипски асамблажи.

Бројни предмети из свакодневног окружења преименовани су у нови свет птица, инсеката, људских ликова и фигура, а биће приказани и оригинални шаховски сетови, као и пиктограми сачињени од ћириличних слова.

Изложба траје до 7. марта, а улаз је бесплатан.

Информације о изложби можете пронаћи и на Facebook event-u.

Кутак за културу – простор који је на Клиси отворен у октобру прошле године, у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ део је идеје о децентрализацији културе, односно ширењу културе и садржаја до најудаљенијих делова града, активирању локалне заједнице и њиховом укључивању у целокупну културну сцену Новог Сада.

Оставите одговор