Avgust u novosadskim kulturnim stanicama – muzički projekti, film, izložba, književno veče

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Prošlu nedelju obeležili su brojni umetnički događaji održani u kulturnim stanicama širom Novog Sada, te je tako publika bila u prilici da uživa u izložbi, muzičko – scenskom performansu, koncertu, filmovima. I ova nedelja biće bogata raznovrsnim kulturnim sadržajima, a svi će biti realizovani u skladu sa epidemiološkim preporukama i merama prevencije protiv Kovida-19.

„Pokretnica” festival savremenog plesa i performansa jedan je od projekata koji je dobio sredstva na Javnom konkursu „Umetnici. Sad!” i počinje 17. avgusta u Kulturnoj stanici Svilara. Istog dana će se u okviru „Pocket Globe”, muzičkih putovanja koja se održavaju u Eđšegu, predstaviti Dragana Kuzmanović. U okviru Francuskog letnjeg bioskopa, na platou Svilare će u sredu biti prikazan film „Kao dečaci” Žilijen Alar. Izložba „Čuvari 8+8+8” Snežane Vujović Nikolić biće otvorena u četvrtak u Svilari, dok će publika već u petak moći da uživa u promociji knjige „Bunt dece socijalizma” Dušana Vesića, takođe u Kulturnoj stanici Svilara. Petak i Eđšeg rezervisani su za „Kliknik”, projekat Mladena Kanazira, koji je dobio sredstva u okviru Javnog poziva lokalnim umetnicima, u sklopu projekta „Umetnici. Sad!”.

Publika će imati priliku da prati umetničke sadržaje onlajn, putem Fejsbuk stranice Kulturnih stanica.

 

„Pokretnica” festival savremenog plesa i performansa, od 17. do 22. avgusta u Svilari

Ovaj festival inicijativa je „Pokretnica” kolektiva i uključuje umetnice koje se bave savremenim plesom i muzikom u Novom Sadu i koje se, već godinama, bore za kontinuitet i opstanak u postojećim uslovima. Program festivala podrazumeva izvođenje plesnog performansa, konceptualno muzičko veče, plesne radionice, otvorenu probu, kao i radionicu koja se bavi brigom o telu. Festival traje do 22. avgusta.

 

Muzika sveta u Eđšegu danas od 21 sat

Svakog ponedeljka i četvrtka od 21 sat, u Kulturnoj stanici Eđšeg održavaju se „Pocket Globe”, muzička putovanja, u kojima publika može da uživa putem Miksklaud platforme. Ova epizoda predstavlja osvrt na bogatu i plodnu karijeru Filipa Glasa, koji je već decenijama prisutan kao muzički kompozitor za film, opera i simfonije. Gošća je Dragana Kuzmanović, jedan od osnivača i idejnih tvoraca festivala „Eufonija” koji ima za cilj promovisanje harmonike.

 

Izložba „Čuvari 8+8+8” u četvrtak u Kulturnoj stanici Svilara

Kulturna stanica Svilara u četvrtak, 20. avgusta, u 19 sati, ugostiće Snežanu Vujović Nikolić i njenu izložbu „Čuvari 8+8+8”. Na izložbi će biti predstavljeni radovi pod zajedničkim naslovom „Čuvari”. Kako kaže autorka, ova tema je nastala kao posledica razmišljanja o postojanju i prirodi sila i energija koje nas vode tokom života, stvaranja i razumevanja i otkrivanja sveta. Čuvari kao prirodne sile, kao naša duhovna bogatstva i znanja, predstavljeni su na ovim radovima kroz apstraktne forme, kao fantastična bića. Otvaranje izložbe publika će moći da isprati onlajn, putem Fejsbuk stranice Studentskog kulturnog centra. Izložba traje do 27. avgusta i organizovana je u skladu sa preventivnim merama donetim usled epidemiološke situacije – u prostoru Kulturne stanice Svilara moći će da boravi maksimalno deset ljudi, uz poštovanje propisane distance i obavezno nošenje maske.

 

Promocija knjige „Bunt dece socijalizma” Dušana Vesića u petak u Svilari

Knjigom „Bunt dece socijalizma”, o prvoj generaciji bendova novog talasa, Dušan Vesić zaokružuje trilogiju o najvažnijim momentima jugoslovenske rok kulture. Detaljna priča o ovom periodu, neumoljiva hronika pisana karakterističnim Vesićevim stilom, koji Branimir Štulić poredi sa borhesovskim, uz obilje zanimljivih i manje poznatih podataka biće predstavljena u petak, 21. avgusta, u Kulturnoj stanici Svilara. Promociju knjige „Bunt dece socijalizma” publike će moći da prati onlajn, putem Fejsbuk stranice Kulturne stanice Svilara.

 

javni konkurs umetnici sad artists now The public call for strengthening local artistic scene

Prošle nedelje publika je mogla da uživa u muzičko-scenskom performansu „Plovidba” u režiji Vladislava Velkovskog, koji se odigrao u Kulturnoj stanici Eđšeg. Takođe, ova kulturna stanica ugostila je i Milicu Denković i njenu izložbu „Prostorna odiseja: destinacija distopija”, a u Kulturnoj stanici Svilara imali smo priliku da slušamo koncert Irene Josifoske i Aleksandra Đermanovića. Ovi projekti deo su Javnog poziva lokalnim umetnicima, u okviru projekta „Umetnici. Sad!” Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, čiji je cilj jačanje novosadske kulturne scene, podizanje njenih kapaciteta kroz mrežu kulturnih stanica, decentralizacija kulture i jačanje publike.

Partner na projektu je kompanija Merkator S.

Ostavite odgovor