Културна стратегија доноси нове праксе у јавној политици

Објављено у категорији: Вести

Инострани саветник пројекта „Нови Сад 2021” Петр Шимон учествовао је, последњих дана јанаура у Будимпешти, на конференцији „Beyond the Obvious / Europe, quo vadis?“ у организацији Culture Action Europe, највеће кровне организације подржане од ЕУ институција, која представља сектор културе на европском нивоу, место за размену идеја и промоцију културе као основног људског права у циљу побољшања друштва и свакодневног живота.

Један од панела конференције био је и округли сто под називом „Наредни изазови за Европске престонице културе“ на којем је модератор био г. Chriss Torch, оснивач независне продукцијске групе „Интеркулт“, са седиштем у Стокхолму, и уметнички директор пројекта „Темишвар 2021 – Европска престоница културе“. Панел су обележили жива дискусија и размена мишљења о културним стратегијама у европским престоницама културе са жељом да се пронађу преклапања између аплиакционих књига приликом конкурисања за титулу Европска престоница културе, тзв bid book-а и постојећих градских културних стратегија. Како је истакнуто, културна стратегија, која је постала обавезни део понуде апликационе књиге за титулу ЕПК, доноси, врло често, нове праксе у јавној политици, активира партиципативни процес и грађанима пружа могућност да постану активни актери промена.

Током конференције истакнуто је да постоје бројни изазови са којима се сусрећу Европске престонице културе, а међу њима су најважнији да култура постаје релевантна тема јавног дискурса а не само „шлаг на торти“, превазићи препреке на које наилази културна партиципација и неравноправан приступ свих културних чинилаца, већа демократичност и транспарентност, као и промена начина размишљања, успостављање сарадње а не конкуренције у области културе и друштвеним активностима. Са друге стране, као највећа претња са којом се данас срећу Европске престонице културе издвојена су различита очекивања, како директних тако и индиректних учесника у пројекту, као и самих грађана. Као потенцијална опасност наведена је и све већа „фестивализација“ пројекта Европске престонице културе, односно реконфигурација традиционалног обрасца културе и културних догађаја. Такође, закључено је и да су уочене опасности као што су одрживост пројекта, бирокаратија, односно спорост администрације и избегавање демократских принципа како би се убразо процес.

Овом приликом желимо да нагласимо да је тим „Нови Сад 2021″ који је припремио пројекат којим је конкурисано за Европску престоницу културе 2021. године, из којег је настала Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престница културе“ која координира реализацијом овог веома значајног пројекта од првог дана инсистирао на партиципативности, демократичности и транспарентности. Посебно је значајно да је апликациона књига за ЕПК 2021 у потпуности компатибилна са Стратегијом културног развоја Града Новог Сада, која је, између осталог, усвојена управо у току конкурисања за ту престижну европску титулу.

Оставите одговор