Novi Sad

Култура

 

Нови Сад је још током хабзбуршке управе у 18. и 19. веку био средиште српске културе, политике и друштвеног живота, због чега је добио надимак „Српска Атина“. Данас он није само највећи културни центар Војводине, већ и један од најзначајнијих културних центара Републике Србије.

Нови Сад је град музеја, галерија и других споменика културног живота, град који сједињује у себи културе тј. културне споменике многих нација које су кроз историју настањивале или још увек настањују овај град. О томе сведоче и верски објекти – поред православних цркава (Саборна црква, Успенска, Николајевска, Алмашка и др.), у Новом Саду постоји и велелепна Римокатоличка жупна црква Имена Маријина, грађена у неоготском стилу (http://view.bbns.rs/items/show/76), коју Новосађани зову Катедрала иако њој тај ранг не припада, затим Синагога, јеврејска црква, грађена у стилу сецесије, у којој се данас због изузетне акустике одржавају концерти класичне музике (http://view.bbns.rs/items/show/88), Русинска гркокатоличка црква Светих апостола Петра и Павла, као и многи други верски објекти.

Српско народно позориште, најстарије професионално позориште код Срба, основано је у Новом Саду 1861. године (http://view.bbns.rs/items/show/11). Оно је смештено на Позоришном тргу, простире се на преко 20.000 m² и има највећу позоришну сцену у Србији. Поред Српског народног позоришта, друга познатија позоришта у граду су Позориште младих и Новосадско позориште.

Матица српска је најстарија књижевна, културна и научна институција српског народа, основана у Пешти 4/16. фебруара 1826. године, а 1864. пресељена је у Нови Сад. Библиотека Матице српске садржи око 3 милиона публикација. Галерија Матице српске је највећа и најцењенија галерија у Новом Саду, а подељена је на две засебне галерије које се налазе у центру града.

У граду се налази неколико музеја и бројне приватне или јавне галерије. Најпознатији музеј је Музеј Војводине, који је основала Матица српска 1847. године, у којем се налази трајна колекција која представља српску културу и живот у Војводини током историје. Музеј Новог Сада на Петроварадинској тврђави има сталну колекцију везану за историју тврђаве. Ту су још и Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића и Спомен-збирка Павла Бељанског – једна од највећих колекција српске уметности 20. века (од 1900. до 1970).

Друге значајне културне установе у граду су огранак Српске академије наука и уметности, Војвођанска академија наука и уметности, Градска библиотека у Новом Саду, Историјски архив у Новом Саду, Архив Војводине (који чува многе историјске документе са подручја Војводине који датирају у прошлост до 1565. године), Културни центар Новог Сада (који организује значајне манифестације и представља актуелну културу Новог Сада) итд.

Петроварадинска тврђава је главни симбол Новог Сада (http://view.bbns.rs/items/show/211). Изграђена је на десној обали Дунава и пре неколико векова служила је Хабзбуршкој монархији у одбрани од турске најезде, а данас се на простору ове велелепне тврђаве одржава један од највећих европских музичких фестивала – ЕXIT. На трђави се налази велика Сахат-кула, на којој велика казаљка показује сате, а мала минуте, да би лађари издалека видели колико је сати.