Култура Новог Сада пред европском публиком

Објављено у категорији: Вести

 

 

Уз присуство бројних делегација земаља дунавског региона, данас је у 17 сати у Едвин Шарф Хаус-у свечано отворен Дунавски фестивал који се сваке друге године одржава у Улму.

Нови Сад се представља управо у павиљону где се и одржала свечана церемонија отварања Дунавског фестивала, тако да је публика искористилa прилику да посети штанд Новог Сада и пре званичног отварања. Отварању је присуствовао и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, као и тим Културног центра Новог Сада који реализује новосадски наступ на овом чувеном европском фестивалу, предвођен др Андрејом Фајгељом, председником Организационог одбора ЕПК и директором КЦНС.

Међународни дунавски фестивал, Донауфест, водећи је догађај у дунавском региону када је реч о културним манифестацијама и партнерствима. Промовише заједништво у различитости, идеју културне сарадње и јачање европске солидарности.

Четврт милиона посетилаца овог водећег међународног догађаја, који се одржава од 1998. године, од данас до затварања Фестивала 13-ог. јула, имаће прилику да се упозна са богатом културном понудом нашег града.

Под слоганом „Нови Сад – отворен град”, на више од 180 квадратних метара изложбеног простора, у централном павиљону су представљене различите националне заједнице, културне установе и фестивали Новог Сада као и залагања града да постане Европска престоница културе 2021. године.

Посебно изненађење за посетиоце Фестивала је тродимензионални модел луле Алберта Ајнштајна урађен специјално за ову прилику да би истакао повезаност Улма и Новог Сада. Овај јединствени експонат је до сада био доступан само по специјалном захтеву у Музеју Новог Сада, а након премијерног приказивања у Улму биће доступан свима путем сајта Бројчане баштине Новог Сада (bbns.rs). Ради се о једном од првих примера 3Д дигитализације (убројчавања) културног наслеђа у региону.

Посетиоци павиљона ће од данас имати прилику да упознају Нови Сад путем изложби, пројекција, експоната и рачунарских  терминала, „тихи диско” ће им преко слушалица преносити атмосферу новосадских фестивала а постављен је и дечји кутак за који су израђене и бојанке са мотивима Новог Сада. Посебним изложбама су представљене различите националне заједнице Новог Сада, укључујући оне које су у прошлости биле далеко заступљеније него данас, као што су новосадски Јермени.

Read this report in English

 

Аутор фотографија: Љубомир Шћепановић

Оставите одговор