Култура и мода: Заједно за Нови Сад 2021

Објављено у категорији: Вести

На конференцији за штампу која је одржана у Градској кући поводом овогодишњег издања Serbia Fashion Week, о сарадњи која је успостављена између тима Нови Сад 2021 и SFW, говорио је програмски директор пројекта Нови Сад 2021 проф. др Момчило Бајац. Он је подсетио да је ова највећа регионална модна манифестација од самог почетка подржавала и својим креативним идејама учествовала у програмском делу обе Апликације Новог Сада за титулу Европске престонице културе 2021. Енергија и готово невероватан успех SFW који су постигнути за само три године, сигурно ће бити значајни за квалитет и успех програма ,,За нове мостове“. Serbia Fashion Week ће кроз нове атрактивне и креативне пројекте покушати домаћим и страним посетиоцима да покаже везу моде и актуелних социјалних тема, улогу моде у времену рата и мира, значају моде за европско културно наслеђе и сл. Са већ успостављеним партнерствима и контактима широм Европе и света, SFW ће сигурно оснажити европску димензију пројекта Нови Сад 2021 и обезбедити гостовање реномираних европских и светских уметника из света моде али и шире, као што је то већ ове године једна од четири највећа имена из света моде, Ана Фенди.

momcilo-bajac-1

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић и Програмски директор пројекта Нови Сад 2021 Момчило Бајац

 

Госпођа Светлана Хорват, председседница Националне Коморе за Моду Србије и председник Serbia Fashion Week-а, рекла је да је од самога почетка веровала у успех пројекта Нови Сад 2021. Због тога је решила да два месеца пре одлуке о носиоцу титуле ЕПК 2021, овогодишњи SFW посвети граду Новом Саду, а у промоцију је кренула са слоганом и свим обележијима Новог Сада као европске престонице културе 2021. Сви присутни су могли и лично да се увере у то кроз промо-спот који је приказан на видео скрину у Градској кући.

svetlana-horvat-predsednik-serbia-fashion-week

Светлана Хорват, председседница Националне Коморе за Моду Србије и председник Serbia Fashion Week

 

Програмски директор Момчило Бајац је нагласио да се модна индустрија показала као једна од најзначајнијих грана креативних индустрија јер пружа највише могућности за ангажовање широког спектра креативних занимања и професија, поготово младих људи. Кроз пројекте у оквиру програма Нови Сад 2021, мноштво младих и кративних људи из Новог Сада и Србије добиће шансу да искажу своју креативност и таленат, али и да развију предузетнички дух како би пројектовали своју будућност у родном граду и Србији.

press_sfw_011116_092

Он је такође констатовано да је поред недвосмислене подршке Градоначелника Милоша Вучевића и надлежних градских већа, током кандидатуре изграђен и неопходан институционални оквир као предуслов за успешну реализацију пројекта Нови Сад 2021 и сектора креативних индистрија где спада и мода, а то су Стратегије културног развоја града Новог Сада 2016-2026, као и Акциони план за развој креативних индустрија града Новог Сада.

Оставите одговор