Kultura i moda: Zajedno za Novi Sad 2021

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Na konferenciji za štampu koja je održana u Gradskoj kući povodom ovogodišnjeg izdanja Serbia Fashion Week-a, o saradnji koja je uspostavljena između tima Novi Sad 2021 i SFW, govorio je programski direktor projekta Novi Sad 2021 prof. dr Momčilo Bajac. On je podsetio da je ova najveća regionalna modna manifestacija od samog početka podržavala i svojim kreativnim idejama učestvovala u programskom delu obe Aplikacije Novog Sada za titulu Evropske prestonice kulture 2021. Energija i gotovo neverovatan uspeh SFW koji su postignuti za samo tri godine, sigurno će biti značajni za kvalitet i uspeh programa ,,Za nove mostove“. Serbia Fashion Week će kroz nove atraktivne i kreativne projekte pokušati domaćim i stranim posetiocima da pokaže vezu mode i aktuelnih socijalnih tema, ulogu mode u vremenu rata i mira, značaju mode za evropsko kulturno nasleđe i sl. Sa već uspostavljenim partnerstvima i kontaktima širom Evrope i sveta, SFW će sigurno osnažiti evropsku dimenziju projekta Novi Sad 2021 i obezbediti gostovanje renomiranih evropskih i svetskih umetnika iz sveta mode ali i šire, kao što je to već ove godine jedna od četiri najveća imena iz sveta mode, Ana Fendi.

momcilo-bajac-1

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i Programski direktor projekta Novi Sad 2021 Momčilo Bajac

 

Gospođa Svetlana Horvat, predsedsednica Nacionalne Komore za Modu Srbije i predsednik Serbia Fashion Week-a, rekla je da je od samoga početka verovala u uspeh projekta Novi Sad 2021. Zbog toga je rešila da dva meseca pre odluke o nosiocu titule EPK 2021, ovogodišnji SFW posveti gradu Novom Sadu, a u promociju je krenula sa sloganom i svim obeležijima Novog Sada kao evropske prestonice kulture 2021. Svi prisutni su mogli i lično da se uvere u to kroz promo-spot koji je prikazan na video skrinu u Gradskoj kući.

svetlana-horvat-predsednik-serbia-fashion-week

Svetlana Horvat, predsedsednica Nacionalne Komore za Modu Srbije i predsednik Serbia Fashion Week-a

 

Programski direktor Momčilo Bajac je naglasio da se modna industrija pokazala kao jedna od najznačajnijih grana kreativnih industrija jer pruža najviše mogućnosti za angažovanje širokog spektra kreativnih zanimanja i profesija, pogotovo mladih ljudi. Kroz projekte u okviru programa Novi Sad 2021, mnoštvo mladih i krativnih ljudi iz Novog Sada i Srbije dobiće šansu da iskažu svoju kreativnost i talenat, ali i da razviju preduzetnički duh kako bi projektovali svoju budućnost u rodnom gradu i Srbiji.

press_sfw_011116_092

On je takođe konstatovano da je pored nedvosmislene podrške Gradonačelnika Miloša Vučevića i nadležnih gradskih veća, tokom kandidature izgrađen i neophodan institucionalni okvir kao preduslov za uspešnu realizaciju projekta Novi Sad 2021 i sektora kreativnih indistrija gde spada i moda, a to su Strategije kulturnog razvoja grada Novog Sada 2016-2026, kao i Akcioni plan za razvoj kreativnih industrija grada Novog Sada.

Ostavite odgovor