Култтура: открива ново и преиспитује познато

Објављено у категорији: Вести

Први број часописа Култтура:, који представља део истоимене мултимедијалне платформе, од данас је бесплатно доступан Новосађанима, а тим поводом одржана је и презентација у Галерији Матице српске.

Главна и одговорна уредница Култтуре: Наташа Гвозденовић каже да је часопис замишљен као веома отворена, флекисбилна форма која ће уз различите сараднике и саговорнике и кроз разноврсне приступе настојати да открије ново и преиспита познато.

– У првом броју часописа Култтура: у фокусу су визулени уметници Петар Мирковић и Тадија Јанчић, који су афирмисани на европској, односно светској сцени савремене визуелне уметности, а имају своје атељее у тзв. Кинеској четврти која, као будући Yоутх Цреативе Полис, представља једну од главних окосница у пројекту „Нови Сад 2021“ – изјавила је главна уредница Наташа Гвозденовић.

Часопис Култтура: је персонификација пројекта и у потпуности се уклапа у концепт „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. Наиме, како истиче директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић, Култтура: носи вредности партиципативности јер у припреми и реализацији учествује велики број људи; демократичности јер су већ у првом броју представљени неки уметници који су у Новом Саду готово непознати, а успешно се представљају на светској културној и уметничкој сцени; и транспарентности јер је пројекат потпуно отворен.

– Оно што је, такође, веома значајно је да је пројекат Култтура: платформа која има информативан карактер кроз обавештавање шта се дешава у Новом Саду на пољу културе и уметности, затим и едукативни карактер пошто суграђани имају јединствену прилику да сазнају нешто ново, као што је случај већ у овом првом броју. Верујем и да ће заживети и један потпуно нов уметнички концепт који ће, кроз органски процес, као и пројекат Европска престоница културе, сазрети до 2021. године – казао је Миленковић. 

Часопис Култтура: штампа се једном месечно у тиражу од 10.000 комада и биће дељен Новосађанима бесплатно у свим градским институцијама културе, а у плану је да се часопис може пронаћи и у Београду. Продукцију и дистрибуцију часописа Култтура: реализује агенција Кућа ЧуварКућа, институционални партнер је Културни центар Новог Сада, а подршку пројекту дао je бренд ИДЕА.

 

Оставите одговор