Програм размене „Кизуна“ води у Јапан историчарку уметности и кустоскињу Ксенију Маринковић

Објављено у категорији: Вести

У склопу програма размене „Кизуна“, који реализује Фондација „Нови Сад 2021“ са организацијом „ЕУ – Јапан Фест“, студијски и истраживачки рад у склопу путовања у Јапан, овога пута ће реализовати историчарка уметности и независна кустоскиња, оснивачица „X VITAMIN“ галерије у Београду, Ксенија Маринковић.

Ksenija Marinković

„Сврха моје посете била би да процени могућности размене и сарадње између јапанских и српских визуелних уметника, покретање српског јапанског дијалога у области визуелне уметности, заједничке уметничке иницијативе за учешће јапанских уметника на фестивалу савремене уметности „Дунавски дијалози“, упоредо са презентацијом јапанске савремене уметничке сцене у Новом Саду, Европској престоници културе. Крајњи резултат био би инклузивна изложба која би обухватила дела јапанских уметника који се баве новим технологијама, од уметности које почињу на рачунару до достигнућа на пољу хуманоидне роботике и андроиди – попут роботских двојника које је креирао Хироши Ишигуро (Hiroshi Ishiguro), професор на Универзитету у Осаки“, каже Кснија Маринковић и додаје да таква изложба настоји да укаже на карактер рачунарске уметности, везу између свакодневног живота и електронике и доминантан утицај технологије на људску психологију.

Овај пројекат, посвећен је подстицању мобилности припадника новосадске културне сцене и успостављању сарадње са јапанским културним организацијама и уметницима.

Ово је 13. пресек од почетка реализације пројекта „Кизуна“, четврти и последњи у овој години, али већ наредне, кандидате очекује још четири, те сви заинтересовани могу слати своје предлоге и питања на international@ns2021.rs. Укупан износ финансијског гранта за реализацију студијског путовања за апликанте износи 100.000 јена.

Подсећамо да је јавни позив за програм „Кизуна“ континуирано отворен, а да ће стручне службе Фондације „Нови Сад 2021“ наставити рад на развоју предложених пројеката са свим пријављеним кандидатима како би пружили помоћ при састављању успешних апликација.

Оставите одговор