Покренути конкурси за културне и уметничке програме пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”

Објављено у категорији: Вести

У циљу обогаћивања културног и уметничког програма у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе” који ће бити реализован у години титуле, тј. 2022. године, те подстицања укључивања локалне и националне сцене у културни пројекат од националног значаја, од данас, па до краја децембра, биће расписана четири конкурса за укупно осам програмских лукова пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Рок за пријаву за све конкурсе је понедељак, 1. фебруар, док пријаве за први конкурс, за програмске лукове „Дунавско море” и „Тврђава мира” почињу данас, 1. децембра. У наредне три недеље биће расписани и конкурси за програмске лукове „Хероине” и „Сеобе” (8. децембра), „Друга Европа” и „Калеидоскоп културе” (15. децембра), као и „Дочек” и „Будућност Европе” (22. децембра), а све информације о пропозицијама, роковима, потребној документацији и осталим детаљима у вези са конкурсима биће доступне на званичној интернет страници (сегмент: Јавни позиви) пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”.

конкурси

Пројекти са којима се аплицира на конкурсе морају у основи бити јавни, културни и уметнички програми, који су у складу са програмским концептом и уметничком визијом „За нове мостове”, које је развила Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”.

На конкурсима могу учествовати: установе културе чији је оснивач Република Србија, Аутономна покрајина Војводина или јединица локалне самоуправе, односно правна лица која обезбеђују средства за обављање послова и остваривање циљева из наведених извора, као и правна лица, удружења и други правни субјекти са седиштем на територији Републике Србије регистровани за обављање делатности из области културе и уметничког стваралаштва, друге невладине организације из области културе, као и оне регистроване за обављање научно-образовне делатности. Предложени пројекти морају бити реализовани на територији Града Новог Сада и „Зоне 021” (општине Ириг, Беочин и Сремски Карловци). У изузетним случајевима финални програм може бити реализован и у другим местима. Главни програми и активности у оквиру пројекта морају бити видљиви и реализовани током 2022. године.

Уметнички концепт пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе” базиран је на основним вредностима Европске уније, као што су људска права, мултикултуралност, интеркултурни дијалог, заштита животне средине, култура мира, друштвена инклузија. Повезујући их са историјом, културом и идентитетом Новог Сада дефинисана су четири програмска моста, а неки од њих симболично су названи по постојећим новосадским мостовима, односно према вредностима које град жели да ојача и додатно развије у контексту евроинтеграција. То су мостови: „Слобода”, „Дуга”, „Нада” и „Љубав”.

Програмски мостови су подељени на специфичне тематске целине, такозване програмске лукове – „Дочек”, „Друга Европа”, „Сеобе”, „Тврђава мира”, „Будућност Европе”, „Хероине”, „Дунавско море” и „Калеидоскоп културе”. Ови лукови ће у години титуле бити презентовани у унапред дефинисаним временским интервалима кроз реализацију пројеката из Апликационе књиге, а циљ покренутих конкурса је допуна програма из Апликационе књиге кроз укључивање локалне и националне сцене.

Као део стратегије развоја културе Новог Сада до 2026. године, али и као део постављених циљева за припрему године титуле, нови конкурси Фондације „Нови Сад – Европска престонице културе” представљају наставак грађења „нових мостова” у коме људи и процеси стварају просторе и програме, трајне легате пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”.

 

Фото: В. Величковић

Оставите одговор