Kineska četvrt sačuvana, dijalogom do njenog razvoja

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Nekadašnji prostor fabričkog kompleksa „Petar Drapšin“, poznatiji kao Kineska četvrt, tek se zahvaljujući pobedama za Evropsku prestonicu kulture 2021. i Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine, ponovo našao u fokusu i prepoznat je kao važna gradska lokacija. Usvajanjem Plana detaljne regulacije tog prostora, koji je usledio posle dobijanja ovih titula, kompleks je sačuvan od rušenja i pretvaranja u tržni centar ili u kompleks stambenih objekata. Sledeći korak koji podrazumeva razvoj, odnosno odluku o budućim sadražajima tzv. Kineske četvrti biće donet jedino kroz usvajanje kulture dijaloga, neki su od zaključaka na tribini „Dijalogom do razvoja kineske četvrti“ koja je u organizaciji lista Danas i festivala Egzit održana na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Projekat Youth Creative Polis, koji bi trebalo da se relizuje u tzv. Kineskoj četvrti, bio je zajednički, noseći stub saradnje timova koji su pripremali kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture i Omladinsku prestonicu Evrope i, ujedno, presudan projekat koji je i doneo te dve prestižne titule, naveo je Vukašin Grozdanović ispred projekta OPENS.

Zdravko Vulin, producent i jedan od osnivača SKCNS Fabrika, naglašava da su upravo titule EPK i OPENS privukle pažnju javnosti na Kinesku četvrt, a da li će se ta pažnja i interesovanje iskoristiti da se Kineska četvrt pretvori u jedan zaista reprezentativan i prepoznatljiv prostor i mesto za sve one koji se bave kreativnim i kulturnim delatnostima zavisiće samo od kvalitetnog dijaloga koji bi trebalo da usledi i kao rezultat ponudi najbolje rešenje.

Vizeuleni umetnik Pera Mirković, koji ima svoj radni prostor u Kineskoj četvrti, takođe očekuje zajedničko rešenje koje će izbalansirati sadržaje i očuvanje arhitektonskog nasleđa, sa čime se složio i Slobodan Jović iz Društva arhitekata Novog Sada (DANS) istakavši da je tribina dobar početak za uvod u javni dijalog o budućnosti Kinekse četvrti. On dalje navodi da je prostor Kineske četvrti sačuvan od propradanja, te da će DANS nastaviti da se zalaže za javni arhitektonski konkurs u razvojnoj fazi projekta.

Uprava za kulturu grada Novog Sada i Fondacija „Novi Sad 2021“ pripremili su nekoliko faza izgradnje dijaloga o budućem razvoju Kineske četvrti. Uskoro počinje istraživački proces koji predviđa mapiranje prostora, anketiranje građana, ispitivanje primera dobre prakse transformacije industrijskog nasleđa, a na sajtu Fondacije „Novi Sad 2021“ biće pokrenut onlajn formular za davanje predloga građana.

Činjenica da je prvi Forum za kulturu održan, kako je najavljeno, 10. jula u Skupštini grada Novog Sada naglašava spremnost na preuzimanje sledećih koraka.

Forumu su prisustvovali članovi Gradske uprave za kulturu, Gradskog veća za kulturu kao i relevantni akteri u kulturi grada, a tom prilikom najavljen je niz aktivnosti koje će definisati proces dijaloga sa širom javnosti.

Sam proces dijaloga počeće 22. avgusta za kada će Fondacija „Novi Sad 2021“ pripremiti prvi od tri Divana – otvorene razgovore sa građanima Novog Sada i stručnom javnošću. Ujedno i gradska Uprava za kulturu, krajem avgusta i početkom septembra meseca, održaće tri sednice Foruma za kulturu.

Rezultati postignuti otvorenim dijalogom, kao i smernice transformacije Kineske četvrti, odnosno nekadašnjeg industrijskog kompleksa „Petar Drapšin“ će, kako je ranije najavljeno, biti javno saopšteni 12. septembra od strane gradonačelnika Novog Sada.

Ostavite odgovor