Кинеска четврт сачувана, дијалогом до њеног развоја

Објављено у категорији: Вести

Некадашњи простор фабричког комплекса „Петар Драпшин“, познатији као Кинеска четврт, тек се захваљујући победама за Европску престоницу културе 2021. и Омладинску престоницу Европе 2019. године, поново нашао у фокусу и препознат је као важна градска локација. Усвајањем Плана детаљне регулације тог простора, који је уследио после добијања ових титула, комплекс је сачуван од рушења и претварања у тржни центар или у комплекс стамбених објеката. Следећи корак који подразумева развој, односно одлуку о будућим садражајима тзв. Кинеске четврти биће донет једино кроз усвајање културе дијалога, неки су од закључака на трибини „Дијалогом до развоја кинеске четврти“ која је у организацији листа Данас и фестивала Егзит одржана на Петроварадинској тврђави.

Пројекат Youth Creative Polis, који би требало да се релизује у тзв. Кинеској четврти, био је заједнички, носећи стуб сарадње тимова који су припремали кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе и Омладинску престоницу Европе и, уједно, пресудан пројекат који је и донео те две престижне титуле, навео је Вукашин Гроздановић испред пројекта ОПЕНС.

Здравко Вулин, продуцент и један од оснивача СКЦНС Фабрика, наглашава да су управо титуле ЕПК и ОПЕНС привукле пажњу јавности на Кинеску четврт, а да ли ће се та пажња и интересовање искористити да се Кинеска четврт претвори у један заиста репрезентативан и препознатљив простор и место за све оне који се баве креативним и културним делатностима зависиће само од квалитетног дијалога који би требало да уследи и као резултат понуди најбоље решење.

Визеулени уметник Пера Мирковић, који има свој радни простор у Кинеској четврти, такође очекује заједничко решење које ће избалансирати садржаје и очување архитектонског наслеђа, са чиме се сложио и Слободан Јовић из Друштва архитеката Новог Сада (ДАНС) истакавши да је трибина добар почетак за увод у јавни дијалог о будућности Кинексе четврти. Он даље наводи да је простор Кинеске четврти сачуван од пропрадања, те да ће ДАНС наставити да се залаже за јавни архитектонски конкурс у развојној фази пројекта.

Управа за културу града Новог Сада и Фондација „Нови Сад 2021“ припремили су неколико фаза изградње дијалога о будућем развоју Кинеске четврти. Ускоро почиње истраживачки процес који предвиђа мапирање простора, анкетирање грађана, испитивање примера добре праксе трансформације индустријског наслеђа, а на сајту Фондације „Нови Сад 2021“ биће покренут онлајн формулар за давање предлога грађана.

Чињеница да је први Форум за културу одржан, како је најављено, 10. јула у Скупштини града Новог Сада наглашава спремност на преузимање следећих корака.

Форуму су присуствовали чланови Градске управе за културу, Градског већа за културу као и релевантни актери у култури града, а том приликом најављен је низ активности које ће дефинисати процес дијалога са широм јавности.

Сам процес дијалога почеће 22. августа за када ће Фондација „Нови Сад 2021“ припремити први од три Дивана – отворене разговоре са грађанима Новог Сада и стручном јавношћу. Уједно и градска Управа за културу, крајем августа и почетком септембра месеца, одржаће три седнице Форума за културу.

Резултати постигнути отвореним дијалогом, као и смернице трансформације Кинеске четврти, односно некадашњег индустријског комплекса „Петар Драпшин“ ће, како је раније најављено, бити јавно саопштени 12. септембра од стране градоначелника Новог Сада.

Оставите одговор