Кандидатура Новог Сада за Европску престоницу културе представљена у ЕУ Инфо центру

Објављено у категорији: Вести

У Информационом центру ЕУ у Београду одржана је презентација пројекта Нови Сад 2021, а том приликом су се учесницима скупа обратили Немања Миленковић, председник Организационог одбора Нови Сад 2021, Далибор Рожић, члан Градског већа за културу Новог Сада, као и Мирослава Турковић, саветница у Министарству културе Србије задужена за Европске интеграције у области културе.

Презентацији су присустовали чланови дипломатског кора, представници културних институција и невладиних организација.
Немања Миленковић је том приликом представио концепт кандидатуре ,,За нове мостове” и истакао: ,,Програмски концепт кандидатуре има изражену европску димензију. Четири симболичка моста и осам тема који су стављени у фокус кандидатуре, важни су не само за Нови Сад, него и за целу Европу. Путем нових ,,мостова”, град Нови Сад ће представити, али и ојачати, своје капацитете и потенцијале. С друге стране, кандидатура за престижну титулу је и јединствена прилика да наш град реши неке од важних недостатака и изазова.”

Далибор Рожић, члан Градског већа за културу Новог Сада, Мирослава Турковић, саветница у Министарству културе Србије задужена за Европске интеграције у области културе и Немања Миленковић, председник Организационог одбора Нови Сад 2021

 

,,Нови Сад карактерише импозантно културно-архитектонско наслеђе, у њему су смештене неке од најстаријих и најзнаменитијих установа које су утемељиле развој културе у нашим крајевима генерално, али је то и град који негује савремено културно стваралаштво. Приликом рада на Апликацији увели смо суштинске позитивне промене у култури нашег града. Ту пре свега мислим на усвајање Стратегије развоја културе у Новом Саду, на покретање дијалога са независном културном сценом, али и другим посленицима у културном животу града и уопште створили смо амбијент да култура добије централно место у друштвено-политичком животу”, објаснио је Далибор Рожић.

Нови Сад је ушао у само финале такмичења за Европску престоницу културе 2021. године, док ће се исход знати 13. октобра, када ће коначна одлука о победнику бити донета у Бриселу. Уколико Нови Сад понесе титулу, биће то први пут да град из земље која није чланица ЕУ буде проглашен Европском престоницом културе.

Један од основних циљева пројекта Нови Сад 2021 је реинтеграција Србије у европски културни простор и јачање културних веза са европским уметницима, организацијама и културним менаџерима.

Европска престоница културе установљена је како би се нагласило богатство и различитост европских култура, ојачале културне везе међу Европљанима, спојили људи из различитих европских земаља, упознале друге културе, промовисало узајамно разумевање и ојачао осећај европејства. Нови Сад 2021, као платформа за развој креативних потенцијала Новог Сада, има за циљ да мотивише и инспирише раднике у култури, али и све грађане на преиспитивање досадашњих вредности и постављање нових циљева у правцу демократског културног развоја града. Преиспитивање савременог идентитета Новог Сада, ревитализација културног наслеђа, реконструкција старих и отварање нових простора намењених култури, развијање међународне и међусекторске сарадње, подстицање интеркултурног дијалога, децентрализација културе, развијање културне партиципације грађана, само су неки од принципа културног развоја за које се пројекат Нови Сад 2021 залаже. Више на https://novisad2021.rs/.

Оставите одговор