„Калеидоскоп културе“: Отворена изложба на Железничкој станици, следи перформанс победника Прашког квадријенала

Објављено у категорији: Вести

Перформанс „Ова зграда говори истину“ победника 14. Прашког квадријенала, најзначајније светске манифестације посвећене сценској уметности, употпуниће изложбу швајцарског дизајна „Swiss style now“ која је отворена у уторак, 17. септембра у холу Железничке станице у Новом Саду.


Од 22. до 24. септембра, перформанс Филипа Јовановског, који се бави првенствено проблемом железничке станице у Скопљу, а онда и проблемом јавних простора уопште имаће осам извођења, у сарадњи „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и Битефа. У недељу, 22. септембра перформанс ће бити изведен у 12, затим увече у 20.21 час, а 23. и 24. септембра у три термина: од 12, 17 и 20.21 сати.
Железничка станица је на тај начин, уз изложбу и перформанс, претворена у дизајн павиљон, оквиру „Калеидоскопа културе“, а све до 15. октобра Новосађани ће моћи да се упознају са једним од најпознатијих праваца у дизајну, који је свој успон доживео током ’50. и ’60. година прошлог века, а и даље је омиљен међу стручњацима.


„Швајцарски стил је уствари определио шта се сматра модерним и савременим у графичком дизајну уопште. Дакле, он је почео још пре сто година, а ’50. и ’60. година је добио свој прави облик какав данас препознајемо. Он је заводљив зато што у себи има ту структуру, те мреже, грида типографског где си ти могао први пут у историји, да, у невидљивој мрежи, распоређујеш елементе графичке на плакату или каталогу или књизи по неком свом естетском нахођењу, али са идејом да то буде објективно, чисто, јасно, препознатљиво и комуникативно без икаквих декоративних елемената који су красили претходну епоху“ рекао је на отварању један од најпознатијих домаћих графичких дизајнера, Славимир Стојановић Футро.


Изложба је реализована у сарадњи „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и ПДП конференције креативних медија, која ће бити одржана од 10. до 13. октобра у културној станици Свилара (Ђорђа Рајковића 6б).
„Сматрам да је јако велика привилегија за Нови Сад да угости једну овакву изложбу. Поставка је заиста импозантна и има преко 320 експоната, ту су многобројни плакати, књиге, магазини, флајери, часописи и тако даље. Оно што је још значајније је то одакле све долази, заправо швајцарска је једна од водећих земаља, када је реч о дизајну, визуелним комуникацијама уопште“ истакла је директорка ПДП конференције, Дајана Вујаклија.


Аутори изложбе су студио „Нео Нео“, Ерик Брехбул, Ноел Леу и Александер Токиловски из Швајцарске. Биће организована и кустоска вођења, а пред крај изложбе кустоси ће бити и коаутори – студио „Нео Нео“, који стижу у октобру.

„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“. Део „Калеидоскопа културе“ су Фестивал уличних свирача – Градић фест, Пиано цитy Нови Сад, Фестивал камерне музике и многи други.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.
Све информације можете пронаћи овде

Оставите одговор