Дизајн, омладински театар, први српски џез фестивал, акција уређења Бећарца – шаренолика четврта недеља „Калеидоскопа културе“

Објављено у категорији: Вести

Нови Сад од данас постаје центар светског дизајна, а уз то, ове недеље „Калеидоскоп културе“ доноси радионицу за децу, омладински ангажовани театар, први фестивал српског џеза, акцију уређења и чишћења Бици оазе са волонтерима и друге садржаје.
Визуелна уметност у оквиру „Калеидоскопа“ ове године добија своје место кроз две изложбе које ће бити отворене данас, 17. септембра – изложба финског дизајна „Иновативни фински дизајн“ од 13 сати, у културној станици Еђшег, која ће трајати од 22. септембра и швајцарског дизајна „Swiss style now“ од 20.21 час, у холу Железничке станице, која ће бити отворена до 15. октобра.
Изложба „Иновативни фински дизајн“ је почетак обележавања Недеље финске културе, у оквиру чега Новосађане 21. септембра очекује радионица за децу и књижевно вече. Ко су главни јунаци популарних финских књига и стрипова о породици Мумин? То ће открити Радионица за децу: Мумин у суботу са почетком у 11 сати, у културној станици Еђшег, која ће најмлађе суграђане, кроз технике цртања, одвести у необичан свет Муминове долине. Књижевно вече, истог дана, на истом месту, али у 19 часова представиће једну од најчитанијих и најпревођенијих финских ауторки за децу и одрасле, Туве Јансон, ауторке серијала књига и стрипова о породици Мумин.
Такође и изложба швајцарског дизајна биће употпуњена представљањем пројекта победника 14. Прашког квадријенала Филипа Јовановског „Ова зграда говори истину“ који се бави проблемом јавних простора. Перформанс у оквиру тог пројекта биће изведен у холу Железничке станице најпре 22. септембра у 12 сати, затим увече у 20 часова, а 23. и 24. септембра у три термина: од 12, 17 и 20 сати.

Омладински активизам на даскама које живот значе

Крајем ове недеље у Новом Саду очекује вас Фестивал омладинског ангажованог театра, који је настао у оквиру пројекта „ЕYЕ – Net“! Осим новосадских представа, 20. и 21. септембра театри стижу из Мађарске, Хрватске, Словеније и Италије.
Све представе играће се у неколико локалних школа, као и на платоу испред културне станице Свилара.
Током два дана фестивала биће изведено осам представа, а детаљну сатницу и место извођења представа можете пронаћи на facebook event-u.

Кроз уметност и заједничке акције скренути пажњу на екологију

Поводом Светског дана чишћења планете Земље, 21. септембра од 10 до 13 часова, биће организована акција уређења и чишћења плаже Бећарац и Бици Оазе на Сунчаном кеју код зграде Ректората.
Своје снаге удружили су „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, ОПЕНС 2019, Еко Курир, Новосадски волонтерски сервис, JCI Нови Сад, Актив НС како би заједно са Новосађанима уредили и очистили веома прометне и нажалост неуредне микролокалитете.
Вечерас, 17. септембра у 20.21 час биће отворена и изложба „Перцепција савремености – Универзално море“ у Музеју савремене уметности Војводине, коју чине ВР, интерактивни и видео радови, 3Д анимације, инсталације, као и просторне (јавне) инсталације. Изложба се ослања на идеју Универзалног мора, интердисциплинарног уметничког и иновативног пројекта који се бори против загађења воде. Изложба је део Фестивала савремене уметности Дунавски дијалози 2019. На изложби ће бити представљени радови уметника из десет земаља дунавског региона.

Први фестивал српског џеза у Свилари
„Калеидоскоп културе“ четврте недеље доноси и први Фестивал српског џеза који ће бити одржан 20. и 21. септембра у културној станици Свилара, а у организацији НВО „Ковачи културе“. Нова прилика да се промовишу домаћи музичари и ствараоци, са једне стране, а са друге, нови догађај за све поштоваоце и љубитеље квалитетног џез звука.
И у петак и у суботу, програм ће почети у 21 час, а улаз је слободан.
Прве вечери наступиће „Тхе Неw Ноw Трио“, џез трио из Новог Сада који чине реномирани музичари – Милена Јанчурић (флаута), Владимир Самарџић (бас) и Саша Игњатовић (перкусије). Поред њих, Новосађане исте вечери очекују и „МовеМентал Бенд“, најновији пројекат новобечејца Тибора Бураија. Друго вече резервисано је за трио „Оут оф форм“ Богдана Ђурђевића, који већ наступао са познатим уметницима попут Васила Хаџиманова, Лене Ковачевић, групе Земља грува… На самом крају фестивала наступиће јазз фусион квинтет Владимира Тубића.

„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“. Део „Калеидоскопа културе“ су Фестивал уличних свирача – Градић фест, Piano city Нови Сад, Фестивал камерне музике и многи други.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.
Све информације можете пронаћи овде

Оставите одговор