Калеидоскоп културе: Архитектура у фокусу

Објављено у категорији: Вести

Протеклог викенда били смо сведоци музичке чаролије на отвореном. Велики одзив суграђана и позитивне реакције након концерта „Корзо“ доказали су да у Новом Саду култура живи. У прилог томе иде и чињеница да Калеидоскоп културе улази у пету недељу, а да за разноврсне програме који се реализују у оквиру ове платформе постоји многобројна публика.

Након позоришта, стрипа, класичне и популарне музике, концерата на најнеобичнијим местима, гостовања светских звезда, савременог циркуса и уличних перформанса, ове недеље Калеидоскоп се окреће архитектури.

 

Станица Еђшег – место културе простора

 У простору недавно отворене културне станице Еђшег од 21. до 23. септембра одржаће се Фестивал културе простора у организацији Друштва архитеката Новог Сада који ће обухватити низ изложби, дискусија, дијалога између архитеката и грађана, радионице и презентације.

Каква је савремена архитектонска пракса у региону Новосађани ће имати прилику да виде у оквиру изложбе словеначке савремене архитектуре током првог дана Фестивала.

Други дан биће посвећен изложби „Нова места“, према истоименом пројекту Фондације „Нови Сад 2021“ у склопу којег, кроз неколико нивоа укључивања, грађани учествују у креирању нових простора у Новом Саду. Ова изложба представиће конкретна решења пристигла на Урбанистичко-архитектонски конкурс за уређење малих јавних простора који је трајао од 18. маја до 1. јула.

Пројекат „Нова места“ својеврсни је доказ да је култура простора заживела у Новом Саду. Сведоци смо уређења Подграђа Петроварадинске тврђаве које се дешава након 300 година, паралелно се, након 200 година, објекат од значаја за индустријско наслеђе града-Свилара преуређује у нову културну станицу, први пут Нови Сад добија градску концертну дворану, а после 100 година Музичка школа добија стално пребивалиште.

Додатно, Трг слободе, након 70 година, добија нови изглед. Управо ово ће бити тема трећег дана Фестивала културе простора који ће кроз изложбу „Централни градски тргови“ представити радове пристигле на конкурс за уређење централног градског језгра, док ће, паралелно бити организоване и дискусије са архитектама и грађанима да би се заједнички, уз уважавање сугестија грађана, пронашла најбоља решења.

Простори ће 22. септембра такође бити у фокусу, али на један другачији начин. У оквиру догађаја „Откривамо Алмашка дворишта“ Новосађани ће имати прилику да завире иза затворених капија старих кућа у Алмашком крају, да се покрене прича наслеђа старог језгра Новог Сада, те да се ова дворишта испуне културним и уметничким садржајима као јединствена прилика да грађани виде ове специфичне микро амбијенте.

Поред тема посвећених култури простора, ових дана Калеидоскоп ће представити заиста занимљиве програме. „Allstars Riso“ је изложба графичких радова „звезда“ дизајна и илустрације која се у петак 21. септембра одржава у КЦ Лаб поводом 10 година од оснивања ПДП конференције креативних медија, а најмлађи Новосађани се позивају 23. септембра на премијеру опере за децу „Чаробна фрула” од 11 сати у културној станици Еђшег.

 

 

Оставите одговор