Изложба и трибина „Ка другом – уметност невидљивих“ 5. октобра у Културној станици Свилара

Објављено у категорији: Вести

У понедељак, 5. октобра у 18 часова у Културној станици Свилара биће одржана трибина и изложба радова корисника психијатријских услуга који су настали на радионицама одржаним током септембра у културним станицама Еђшег и Свилара. Ликовни радови представљају одговоре корисника на питање њихових идентитета, као и на проживљена искуства везана за психијатрију. Сваки ликовни рад је употпуњен исказима корисника који говоре о животним искуствима који су претходили хоспитализацији и о самом искуству хоспитализације.

Ови догађаји биће реализовани у оквиру пројекта „Ка другом – уметност невидљивих” чији је носилац УГ Патрија, а који представља један од 42 пројекта који су добили средства на Јавном конкурсу локалним уметницима и удружењима, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!” Фондације Нови Сад – Европска престоница културе, који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализацију културе и развој публике.

Тема трибине биће реализација овог пројекта, арт терапија као облик друштвене акције, деинституционализација, подршка у заједници и отворени дијалог. Учеснице на трибини су: Лепа Млађеновић, феминистичка консултанткиња за жене са траумом сексуалног насиља, активисткиња феминистичког, лезбејског, анти-ратног покрета и анти-психијатријског покрета; Александра Мириманов, ликовна уметница и педагошкиња, саветница у Интегративној арт психотерапији; Татјана Стојшић Петковић, психолошкиња, активисткиња за права особа са инвалидитетом и смех јога лидерка и Милица Лазић, докторка психолошких наука, научна сарадница на ФФНС и стручна сарадница УГ Патрија. Панел ће модерирати Војана Обрадовић, мастер психолошкиња на докторским студијама и едуканткиња трансакционо-асимилативног приступа психотерапији.

Овај пројекат има за циљ ресоцијализацију и оснаживање особа са потешкоћама у психосоцијалном функционисању кроз пружање подршке у виду арт-терапијских радионица. Поред тога, пројекат има за циљ да грађане и грађанке упозна како са личним, тако и структурним проблемима са којима се ова вишеструко маргинализована група људи сусреће, који доприносе одржавању осетљивих група на маргини и њиховој додатној стигматизацији.

Циљ трибине и изложбе је да се поред свих разлика пронађу заједничке тачке сусрета, да се освесте предрасуде које сви имамо, да се информише о чињеницама у вези са менталним здрављем и суштински разуме да се било ко у тренутку слабости може наћи у ситуацији да му је потребна психо-социјална подршка.

Оставите одговор