Odabrani novosadski muzičari koji će učestvovati na međunarodnom projektu JazzXchange

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Novosadski muzičari bubnjar Lav Kovač i bas gitarista Marko Čurčić odabrani su umetnici koji će od 27. oktobra do 7. novembra boraviti u luksemburškom Didelanžu, u okviru međunarodnog projekta „JazzXchange“, koji ima za cilj rađanje novih muzičkih dela, kao i džez orkestara koji okupljaju muzičare iz različitih kulturnih, istorijskih, društvenih i političkih sredina. Opština Didelanž nalazi se u Kantonu Eš-sur-Alzet, koji će zajedno sa Novim Sadom 2022. godine poneti titulu Evropske prestonice kulture.

jazzxchange

Proslavljeni srpski pijanista Bojan Zulfikarpašić, na poziv Regionalnog centra za kulturu iz Didelanža, odabrao je po dva muzičara iz kulturnih prestonica 2022. godine, kantona Eš-sur-Alzet (Luksemburg), Novog Sada (Srbija) i Kaunasa (Litvanija), kako bi mogao da formira orkestar.

Projekat je zamišljen da se realizuje tokom 2021. i 2022. kroz četiri rezidencije i tri nastupa. Prva rezidencija desiće se krajem oktobra, kada će novosadski umetnici otići u Didelanž i tada će biti formiran orkestar, te će se muzičari posvetiti istraživačkom i kreativnom radu kao i uvežbavanju.

Tokom 2022, rezidencije će se odvijati neposredno pred godišnje džez festivale u ova tri grada. Glavni ansambl će sa grupom lokalnih studenata vežbati odabrane kompozicije koje će predstaviti na koncertima tokom festivala, kao što su „Like a Jazz Machine”, džez festival koji tradicionalo održava već devet godina u Didelanžu, „Kaunas Jazz”, koji je aktuelan već 29 godina, kao najpoznatiji džez festival u Novom Sadu, sa tradicijom dugom 22 godine – Novosadski džez festival.

Bubnjar, klavijaturista, kompozitor i improvizator Lav Kovač muzičar je koji spaja kompoziciju i improvizaciju te je u konstantnoj potrazi za novim načinima izražavanja kroz muziku. Kao klasični udarač nastupao je sa Vojvođanskim simfoničarima, Orkestrom Harmonika AKUD „Sonja Marniković“ i osvojio dve prve nagrade na Republičkom takmičenju u klasičnim udaraljkama. Od 2008. je aktivni muzički performer i sarađivao je sa većinom muzičara iz Novog Sada, Srbije, kao i sa nekim međunarodno priznatim imenima i sastavima. Završio je studije na Prins Klaus Konzervatorijumu u Groningenu gde je upoznao njemu najintrigantnije muzičke karaktere sa kojima od tada na dalje deli scenu u najrazličitijim postavama. Redovno nastupa sa Borisom Kovačem, sa kojim je snimio nekolicinu kritički priznatih albuma. Sa Evijom Vebere je stvorio nesvakidašnji Avant-Pop duo Howling Owl, nastupajući na festivalima kao što su Liverpool Sound City, svakidašnji Avant-Pop duo Howling Owl, nastupajući na festivalima kao što su Liverpool Sound City, The Great Escape, Waves Vienna, Glimps, a trenutno je uključen u nekoliko bendova autorske muzike koja gazi i prevazilazi sve žanrove i predrasude.

Marko Ćurčić, basista, kompozitor i producent iz Novog Sada diplomirao je na Prins Klaus Konzervatorijumu u Groningenu, gde je učio i sarađivao sa muzičarima kao što su Robin Jubenks, Džin Džekson, Aleks Sipjagin, Džon Klejton, a kao izvođač u Holandiji je učestvovao u mnoštvu projekata i imao je priliku da upozna i svira sa muzičarima iz celog sveta, a neki od njih su: Erik Fluimans, Martin Fondse, Šabaka Hatčings, Stiv Altenberg, bendovi „3times7”, „TheTightropes”. Trenutno je aktivan u holandskom experimental/jazz bendu „3times7“ sa kojim ima dva albuma Squeeze the lemon, i Bread and Circus. Na srpskoj sceni, Marko je takođe veoma aktivan. Jedan je od osnivača nezavisne izdavačke kuće „Horz“ sa kojim je pored mnoštva muzičkih izdanja bio i u organizaciji festivala „Hillock Carnival“ Plovdiv, Bugarska 2019.

Pored Lava Kovača i Marka Čurčića, odabrani su i klavijaturista Žerom Klajn i basista Boris Šmit iz Didelanža, kao i džez pevačica Veronika Či-Či i saksofonista Kestutis Vajginis iz Kaunasa.

Inicijator i nosilac projekta je Regionalni centar za kulturu iz Didelanža i Grad Didelenž, a partneri na projektu su Eš 2022, Kaunas 2022, VsI JJJAZZ iz Kaunasa, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i Kulturni centar Novog Sada.

Ostavite odgovor