Одабрани новосадски музичари који ће учествовати на међународном пројекту JazzXchange

Објављено у категорији: Вести

Новосадски музичари бубњар Лав Ковач и бас гитариста Марко Чурчић одабрани су уметници који ће од 27. октобра до 7. новембра боравити у луксембуршком Диделанжу, у оквиру међународног пројекта „JazzXchange“, који има за циљ рађање нових музичких дела, као и џез оркестара који окупљају музичаре из различитих културних, историјских, друштвених и политичких средина. Општина Диделанж налази се у Кантону Еш-сур-Алзет, који ће заједно са Новим Садом 2022. године понети титулу Европске престонице културе.

jazzxchange

Прослављени српски пијаниста Бојан Зулфикарпашић, на позив Регионалног центра за културу из Диделанжа, одабрао је по два музичара из културних престоница 2022. године, кантона Еш-сур-Алзет (Луксембург), Новог Сада (Србија) и Каунаса (Литванија), како би могао да формира оркестар.

Пројекат је замишљен да се реализује током 2021. и 2022. кроз четири резиденције и три наступа. Прва резиденција десиће се крајем октобра, када ће новосадски уметници отићи у Диделанж и тада ће бити формиран оркестар, те ће се музичари посветити истраживачком и креативном раду као и увежбавању.

Током 2022, резиденције ће се одвијати непосредно пред годишње џез фестивале у ова три града. Главни ансамбл ће са групом локалних студената вежбати одабране композиције које ће представити на концертима током фестивала, као што су „Like a Jazz Machine”, џез фестивал који традиционало одржава већ девет година у Диделанжу, „Kaunas Jazz”, који је актуелан већ 29 година, као најпознатији џез фестивал у Новом Саду, са традицијом дугом 22 године – Новосадски џез фестивал.

Бубњар, клавијатуриста, композитор и импровизатор Лав Ковач музичар је који спаја композицију и импровизацију те је у константној потрази за новим начинима изражавања кроз музику. Као класични ударач наступао је са Војвођанским симфоничарима, Оркестром Хармоника АКУД „Соња Марниковић“ и освојио две прве награде на Републичком такмичењу у класичним удараљкама. Од 2008. је активни музички перформер и сарађивао је са већином музичара из Новог Сада, Србије, као и са неким међународно признатим именима и саставима. Завршио је студије на Принс Клаус Конзерваторијуму у Гронингену где је упознао њему најинтригантније музичке карактере са којима од тада на даље дели сцену у најразличитијим поставама. Редовно наступа са Борисом Ковачем, са којим је снимио неколицину критички признатих албума. Са Евијом Вебере је створио несвакидашњи Avant-Pop duo Howling Owl, наступајући на фестивалима као што су Liverpool Sound City, svakidašnji Avant-Pop duo Howling Owl, nastupajući na festivalima kao što su Liverpool Sound City, The Great Escape, Waves Vienna, Glimps, а тренутно је укључен у неколико бендова ауторске музике која гази и превазилази све жанрове и предрасуде.

Марко Ћурчић, басиста, композитор и продуцент из Новог Сада дипломирао је на Принс Клаус Конзерваторијуму у Гронингену, где је учио и сарађивао са музичарима као што су Робин Јубенкс, Џин Џексон, Алекс Сипјагин, Џон Клејтон, а као извођач у Холандији је учествовао у мноштву пројеката и имао је прилику да упозна и свира са музичарима из целог света, а неки од њих су: Ерик Флуиманс, Мартин Фондсе, Шабака Хaтчингс, Стив Алтенберг, бендови „3times7”, „TheTightropes”. Тренутно је активан у холандском еxпериментал/јазз бенду „3times7“ са којим има два албума Squeeze the lemon, и Bread and Circus. На српској сцени, Марко је такође веома активан. Један је од оснивача независне издавачке куће „Хорз“ са којим је поред мноштва музичких издања био и у организацији фестивала „Hillock Carnival“ Пловдив, Бугарска 2019.

Поред Лава Ковача и Марка Чурчића, одабрани су и клавијатуриста Жером Клајн и басиста Борис Шмит из Диделанжа, као и џез певачица Вероника Чи-Чи и саксофониста Кестутис Вајгинис из Каунаса.

Иницијатор и носилац пројекта је Регионални центар за културу из Диделанжа и Град Диделенж, а партнери на пројекту су Еш 2022, Каунас 2022, VsI JJJAZZ из Каунаса, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ и Културни центар Новог Сада.

Оставите одговор