Јавна онлајн дискусија о утицају друштвених феномена деведесетих на уметничке праксе

Објављено у категорији: Вести

У петак 18. децембра у 19 часова биће емитован јавни разговор мултимедијалних уметника – Драгана Матића из Новог Сада и Владимира Фрелиха из Осијека, путем преноса уживо на Фејсбук страници и Јутјуб каналу Савеза удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ). Модератор дискусије биће Владимир Митровић, виши кустос Музеја савремене уметности Војводине (МСУВ).

Јавна дискусија је део прве активности пројекта „Link It, Mark It (Повежи, обележи)“. Пројекат преиспитује друштвене феномене 90-их година на просторима југозападне Европе и њихове ефекте на стваралачке праксе уметника који су сазревали у том периоду на овим просторима. Ова пројектна активност је такође подрзумевала боравак уметника Владимира Фрелиха у Новом Саду и истраживање просторних, медијских, друштвено-политичких, социјалних аспеката локалне средине у интеракцији са уметником домаћином – Драганом Матићем. Јавна дискусија представиће један део овог уметничког истраживања и рада, док ће крајњи резултат ове уметничке сарадње бити представљен као изложба у години титуле пројекта Нови Сад – Европске престонице културе.

Тематска релација пројекта је садржана у термину „ИЗБРИСАН“, који реферише на обележје које се 90-их односило на различите видове дискриминације државе и институција према цивилном становништву на бившим територијама Југославије. У термину избрисан, заступљени су репресивни облици, селекције према различитим националним, верским и другим облицима припадања. У том смислу тематски оквир паралелно говори о изгубљеним идентитетима и изгубљењим генерацијама. То су генерације које су изгубиле место боравка, посао, имовину, држављанство, основна права. Ови губици наглашавају посебну и мање признату последицу – одузету младост. Управо из разлога нарушавања основних цивилизацијских начела, ове генерације су због распада СФРЈ и ратних сукоба, санкција и изолације, а касније и у периоду транзиције, забележене као генерације препуштене случају.

Пројекат „Link It, Mark It (Повежи, обележи)“ реализује се уз подршку Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, у оквиру програмског лука „Сеобе“, Градске управе за културу Града Новог Сада и Фондације за отворено друштво, Србија.

О учесницима:

Драган Матић (1966, Бачки Петровац) дипломирао је сликарство на Академији уметности у Новом Саду 1991. године. Магистрирао је сликарство на Академији уметности у Новом Саду 2000. године. Запослен на Академији уметности у Новом Саду као редовни професор. Његов уметнички рад обухвата медиј сликарства, ready-made, дигиталну фотографију, видео, перформанс, електронски звук. Члан је уметничких група Multiflex и Happy Trash Production, добио је неколико домаћих и међународних награда за уметнички рад. Излагао је самостално и колективно на великом броју изложби у земљи и инострансву.

Владимир Фрелих (1963, Осијек) диполомирао је на Kunstakademie у Дизелдорфу (Kunstakademie Düsseldorf), где је завршио и мастер студије 2000. године. У свом уметничком раду често се бави концептом визуализације медијских рубова како дигиталних, тако и аналогно материјални медија и њихове међусобне комуникације, преводивости или компатибилности. Крајњи продукт, уметнички рад, неретко је естетска, обликовна нуспојава, било да се ради о видеу, видеоинсталацији, фотографији, вебу, рачунарском програму или објекту и слици у свим њеним варијацијама. Појединац, заједница, друштво су неодвојиви елементи уметничког и педагошког промишљања. Кроз самосталне и скупне изложбе активно делује на савременој домаћој и страној уметничкој сцени. Добитник је неколико награда за свој уметнички рад. Његови се радови такође налазе у више јавних и приватних збирки и фондација савремене уметности (Kunstmuseum Bonn, Stadt Düsseldorf, MSU Zagreb). На Академији за уметност и културу Осијек предаје Фотографију, видео и филм и мултимедију. Од 2011. године на Академији уметности Нови Сад као гост професор предаје Савремену уметничку праксу и Методе уметничког истраживања.

Владимир Митровић (1964, Лозница) дипломирао је историју уметности на Филозофском факултету у Београду 1989. Био је уредник културне рублике војвођанског политичко-културног магазина Булевар (1999-2002), извршни уредник часописа за архитектуру и урбанизам ДаНС (2003-2011) и в.д. директора Музеја Војводине (2008-2010). У Музеју савремене уметности Војводине ради као кустос од 2007. године. По општем мишљењу један је од пионира изучавања историје архитектуре новијег доба и послератног периода на подручју Војводине. Бави се и ликовном критиком. Текстови су му превођени на енглески, немачки, мађарски, румунски и француски језик. Аутор је бројних књига, изложби, каталога и документарних филмова из области историје архитектуре XIX и XX века у Војводини и Србији. Студије и стручне чланке објављивао у домаћим и страним стручним уметничкој периодици, недељној и дневној штампи. Члан је УПИДИВ-а и међународног удружења за проучавање модерне архитектуре Do. Co. Mo. Mo, и редован сарадник Лексикона архитеката Србије и Српског биографског речника. Добитник је награда Павле Васић и Ранко Радовић.

Оставите одговор