„Jaj nekem… szerelem!” (Тешко мени… љубав!) у петак у Еђшегу

Објављено у категорији: Вести

Четири глумца, четири столице, четири микрофона и две гитаре – тако изгледа сцена књижевно-музичког перформанса „Jaj nekem… szerelem!” односно „Тешко мени… љубав!” аутора Емине Елор, Јудит Ласло, Бенцеа Салаиа и Роберта Ожвара.

Овај поетски догађај публика ће моћи да погледа у петак, 7. августа, у 19 сати путем Фејсбук странице Културне станице Еђшег, те путем званичне Фејсбук странице културних станица. Догађај ће бити реализован на мађарском језику, уз титл на српски језик.

„Jaj nekem… szerelem!” представља спој поезије и прозе, а основна тема је љубав. Публика ће провести 50 минута са Шекспиром, Ади Ендреом, Паблом Нерудом, Золтаном Зелком, Шандором Верешом, Ласлом Нађем, Миклошем Раднотијем и другим великим писцима, а глумци ће у њихово име говорити, рецитовати и певати о страсти, жељи, стиду, ватри, сломљености, племенитости и важности осећања љубави.

Емина, Јудит, Роберт и Бенце, дугогодишњи су сарадници, али и пријатељи и како кажу, знали су да „Jaj nekem… szerelem!” мора имати своју прилику да заблиста.

„Већ неколико година наша мала трупа – Јудит, Бенце, Роберт и ја, састаје се око одређене теме. Има ту разних идеја, од дечјих представа за Божић, до озбиљнијих пројеката као што је ‘Остајем остати’, који се бави темом останка или одласка из земље у којој си рођен. ‘Тешко мени… љубав!’ бави се, као што и сам наслов упућује, управо том фантастичном, богатом емоцијом. Када је објављен Јавни позив размишљали смо да ли бисмо нешто могли да реализујемо – представу, читање поезије, бајку, рецитаторски наступ… Одлучили смо да можемо и родио се овај књижевно-музички наступ”, објашњава Емина Елор и додаје да је мотив за пријављивање на конкурс био да постану део пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”.

„Волели бисмо да се и ми видимо и чујемо, да заузмемо мали део у овом великом пројекту. То је ипак титула која за мене значи неку врсту награде и мислим да сваки град који добије могућност да постане престоница културе треба да дорасте, оплемени и развије своје капацитете на терену културе и уметности.”

На питање како тренутно види уметничко стваралаштво на различитим језицима у Новом Саду, Емина каже да мултикултуралност треба још више да буде оснажена:

„Како би било лепо да сви становници овог града знају да говоре барем два или три језика које свакодневно слушају у свом комшилуку. Да деца буду свесна да што више језика научиш, то више вредиш. Да се научи од баке, деке, маме тај други, мањински језик. Волела бих да становници Новог Сада више иду у позориште, да имају у малим планерима месечно забележен дан за концерт, изложбу, представу… један дан да нахране душу” и додаје да нам треба још пуно културних станица и простора где ће уметници моћи да стварају, да култура мора да буде гласнија и јаснија.

јавни конкурс уметници сад

„Jaj nekem… szerelem!” је један од 22 пројекта који су добили средства на Јавном позиву „Уметници. Сад!”, Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализацију културе и јачање публике.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!” је компанија Меркатор С.

 

Фото: В. Величковић

Оставите одговор