Jačanje kapaciteta lokalnih producenata u kulturi kroz saradnju budućih Evropskih prestonica kulture

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Članovi projektnog tima Rijeka 2020 bili su domaćini pripremnog sastanka za razradu projekta LAB for European Project Making koji se održavali od 13. do 15. marta. Na sastanku su učestvovali predstavnici budućih Evropskih prestonica kulture – Matera 2019, Plovdiv 2019, Temišvar 2021, Elefsina 2021, kao i članovi tima Novi Sad 2021 koje je predvodio direktor Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković.
Inicijativa za projekat LAB for European Project Making proizašla je iz projekta Rijeka 2020 kako bi se ostvarila saradnja sa navedenim budućim prestonicama, a koja za cilj ima osposobljavanje i edukaciju mladih producenata i njihovo umrežavanje na evropskom nivou.

Kako navode iz tima Rijeka 2020, ideja ovog projekta je da se tokom pripremnih godina Rijeke na putu prema Evropskoj prestonici kulture 2020. godine, u saradnji sa navedenim EPK gradovima, organizuje niz radionica, edukacija i studijskih poseta kako bi se stvorile nove mreže evropskih producenata u kulturi. Primarni cilj projekta LAB for European Project Making je da se značajno povećaju kapaciteti, kako lokalni tako i međunarodni, koji bi osmišljavali, kreirali i implementirali velike evropske kulturne projekte. Cilj je postaviti i nove temelje jednog od najznačajnijih evropskih projekata – Evropske prestonice kulture, stvarajući podlogu za buduću suradnju i razvoj ljudskih potencijala.
Teme kao što su produkcijsko planiranje, finansiranje međunarodnih projekata u kulturi, upravljanje projektima i rad sa publikom biće u fokusu ovog projekta, koji bi trebalo realizovati u periodu od 2017. do 2019. godine. U središtu projekta LAB for European Project Making su producenti i voditelji programa u okviru razvoja Evropske prestonice kulture u Materi, Plovdivu, Novom Sadu, Temišvaru i Elefsini, ali i drugim delovima Evrope. Sekundarni cilj je umrežavanje na prostoru južne, jugoistočne i srednje Evrope, stvarajući tako efikasnije i bolje koordinirane producente i menadžere u kulturi.

Ostavite odgovor