Јачање капацитета локалних продуцената у култури кроз сарадњу будућих Европских престоница културе

Објављено у категорији: Вести

Чланови пројектног тима Ријека 2020 били су домаћини припремног састанка за разраду пројекта LAB for European Project Making који се одржавали од 13. до 15. марта. На састанку су учествовали представници будућих Европских престоница културе – Матера 2019, Пловдив 2019, Тeмишвар 2021, Елефсина 2021, као и чланови тима Нови Сад 2021 које је предводио директор Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ Немања Миленковић.
Иницијатива за пројекат LAB for European Project Making произашла је из пројекта Ријека 2020 како би се остварила сарадња са наведеним будућим престоницама, а која за циљ има оспособљавање и едукацију младих продуцената и њихово умрежавање на европском нивоу.

Како наводе из тима Ријека 2020, идеја овог пројекта је да се током припремних година Ријеке на путу према Европској престоници културе 2020. године, у сарадњи са наведеним ЕПК градовима, организује низ радионица, едукација и студијских посета како би се створиле нове мреже европских продуцената у култури. Примарни циљ пројекта LAB for European Project Making је да се значајно повећају капацитети, како локални тако и међународни, који би осмишљавали, креирали и имплементирали велике европске културне пројекте. Циљ је поставити и нове темеље једног од најзначајнијих европских пројеката – Европске престонице културе, стварајући подлогу за будућу сурадњу и развој људских потенцијала.
Теме као што су продукцијско планирање, финансирање међународних пројеката у култури, управљање пројектима и рад са публиком биће у фокусу овог пројекта, који би требало реализовати у периоду од 2017. до 2019. године. У средишту пројекта LAB for European Project Making су продуценти и водитељи програма у оквиру развоја Европске престонице културе у Матери, Пловдиву, Новом Саду, Темишвару и Елефсини, али и другим деловима Европе. Секундарни циљ је умрежавање на простору јужне, југоисточне и средње Европе, стварајући тако ефикасније и боље координиране продуценте и менаџере у култури.

Оставите одговор