Изложба „Подршка поштом“

Објављено у категорији: Вести, Извештаји

Изложба разгледница европких уметника као подршка кандидатури Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године

 

Само месец дана пре предаје апликације за кандидатуру за Европску престоницу културе 2021. године, Новом Саду је стигла и „подршка поштом“. На иницијативу Мартона Мехеша, уметничког директора пројекта Печуј 2010, уметници из европских земаља су, протекла три месеца, слали разгледнице са порукама подршке нашој кандидатури. Свечано отварање изложбе “Подршка поштом” уприличено је 14. септембра у Галерији „ИТД“ на Петроварадинској тврђави. 

– Припремајући се за овај велики догађај, истраживао сам историју разгледница и пронашао да је прва осликана разгледница написана, дизајнирана, нацртана и послата 1840. године од стране енглеског писца Теодора Хука. Његова разгледница је била и нека врста шале. Он је разгледницу послао сам себи, а на њој је била карикатура радника поште. Шта можемо научити из ове приче? Прву разгледницу је послао један уметник, а и сама разгледница је била креативно дело само по себи. Ово што можемо видети на овој изложби није ништа друго – ове разгледнице су вам послали уметници из европских градова, а најчешће су их сами осликавали. Они су то урадили с радошћу и добрим намерама. Дакле, овим је Нови Сад добио много позитивне енергије са овим добрим порукама и добрим жељама за добијање титуле Европске престонице културе – истакао је Мартон Мехеш отварајући изложбу, и захвалио тиму пројекта Нови Сад 2021 и дизајнеру Браниславу Радошевићу на оригиналној и модерној поставци разгледница европских уметника.

На отварању изложбе били су и други високи званичници из европских градова који су подржавали Нови Сад на путу кандидатуре од 2011. године када је Скупштина града Новог Сада донела одлуку о кандидатури: Улм, Кошице, Темишвар, Сибињ, Лариса, Осијек, Печуј и други, као и бројна публика међу којој су били и уметници са Петроварадинске тврђаве из удружења „Ликовни круг“.

Изложба разгледница је постављена у Галерији „ИТД“, дакле код дизајнера Бранислава Радошевића у Институту за трансфузију дизајна, у првом атељеу на тврђави, код сата. Изложба ће бити отворена до понедељка, 28. септембра, а Галерија „ИТД“ је отворена од 10 часова до 22 часа сваког дана, и викендом.

Иначе, гостима и публици је то вече презентован пројекат „Војводина – расадник мултинационалности и мултикултуралности”, арт дирекотора Галерије „ИТД“ Бранислава Радошевића. “Расадник” је визуелно представљање Војводине као европске, мултинационалне и мултикултуралне регије са свим богатством културне различитости и разноликости које она поседује, а артефакти који чине овај пројекат то и потврђују.

Оставите одговор