Izložba fotografija „Sve boje Fruške gore“ Dragana Kurucića u Katoličkoj porti

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Organizacioni tim za kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021 organizuje izložbu fotografija Dragana Kurucića ,,Sve boje Fruške gore“ u saradnji sa Planinarskim društvom „Naftaš“. Izložbu su podržali Turistička organizacija grada Novog Sada i Uprava za kulturu grada Novog Sada. Izložbu će otvoriti autor u Katoličkoj porti u petak, 27. maja u 18 sati. Ova izložba u centru grada biće most sa prirodom i Fruškom gorom jer će novosadski fotograf Dragan Kurucić izložiti više od 40 fotografija „Sve boje Fruške gore“ sa motom uvek sjajnih stihova Duška Radovića: „Fruška gora tanka pa dugačka, kraj Dunava drema kao mačka“.

 

Besenovacko jezero

Bešenovačko jezero

 

Novi Sad se kandiduje za ovu prestižnu titulu zajedno sa tri opštine: Irig, Beočin i Sremski Karlovci i ovom izložbom će biti predstavljene i sve tri varoši – biseri Fruške gore. Ujedno, ova izložba je deo programa „Most 1 – kulturno nasleđe i gostoprimstvo“ . Organizatori su pripremili i iznenađenje za Novosađane, a već sledećeg petka, 3. juna u 19 časova Aleksandar Damjanović iz Planinarskog društva „Železničar“ biće stručni vodič kroz ovu prelepu izložbu.

Izložba “Sve boje Fruške gore” upoznaće Novosađane i Novosađanke, kao i brojne turiste našeg grada sa kulturnim znamenitostima, verskim objektima, prirodnim lepotama i turističkim potencijalima Fruške gore, ovim nekadašnjim ostrvom u Panonskom moru, a sada ostrvom bogatstva prirode i kulture u Panonskoj ravnici.

 

Manastir Novo Hopovo

Manastir Novo Hopovo

 

Bogata struktura Fruške gore i njene mogućnosti, malo je poznata široj javnosti i već dugi niz godina Fruška gora i njeni turistički potencijali su nedovoljno vidljivi i iskorišćeni. Upravo ovo su bili osnovni razlozi za pokretanje ovog projekta koji ima, pre svega, pokretački, ali i faktografski karakter da se skrene pažnja na zapostavljene mogućnosti koje krije Fruška gora. Na primer, njene šume imaju najviše lipe u Evropi. Zbog bogatstva spomenika kulture, flore i faune spada u značajne turističke destinacije koju podjednako posećuju ljubitelji istorije, tradicije, ali i ljubitelji prirode, lovci i ribolovci, a za ove poslednje dvanaest fruškogorskih jezera predstavljaju dobara mesta za relaksaciju i mir. Da bi se očuvalo i zaštitilo kulturno nasleđe i prirodno bogatsto, Fruška gora je 1960. proglašena za nacionalni park, prvi u SFR Jugoslaviji. Mnoge ovakve detalje otkriće vam upravo izložba „Sve boje Fruške gore“.

Ostavite odgovor