Изложба фотографија „Све боје Фрушке горе“ Драгана Куруцића у Католичкој порти

Објављено у категорији: Вести

Организациони тим за кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2021 организује изложбу фотографија Драгана Куруцића ,,Све боје Фрушке горе“ у сарадњи са Планинарским друштвом „Нафташ“. Изложбу су подржали Туристичка организација града Новог Сада и Управа за културу града Новог Сада. Изложбу ће отворити аутор у Католичкој порти у петак, 27. маја у 18 сати. Ова изложба у центру града биће мост са природом и Фрушком гором јер ће новосадски фотограф Драган Куруцић изложити више од 40 фотографија „Све боје Фрушке горе“ са мотом увек сјајних стихова Душка Радовића: „Фрушка гора танка па дугачка, крај Дунава дрема као мачка“.

 

Besenovacko jezero

Бешеновачко језеро

 

Нови Сад се кандидује за ову престижну титулу заједно са три општине: Ириг, Беочин и Сремски Карловци и овом изложбом ће бити представљене и све три вароши – бисери Фрушке горе. Уједно, ова изложба је део програма „Мост 1 – културно наслеђе и гостопримство“ . Организатори су припремили и изненађење за Новосађане, а већ следећег петка, 3. јуна у 19 часова Александар Дамјановић из Планинарског друштва „Железничар“ биће стручни водич кроз ову прелепу изложбу.

Изложба “Све боје Фрушке горе” упознаће Новосађане и Новосађанке, као и бројне туристе нашег града са културним знаменитостима, верским објектима, природним лепотама и туристичким потенцијалима Фрушке горе, овим некадашњим острвом у Панонском мору, а сада острвом богатства природе и културе у Панонској равници.

 

Manastir Novo Hopovo

Манастир Ново Хопово

 

Богата структура Фрушке горе и њене могућности, мало је позната широј јавности и већ дуги низ година Фрушка гора и њени туристички потенцијали су недовољно видљиви и искоришћени. Управо ово су били основни разлози за покретање овог пројекта који има, пре свега, покретачки, али и фактографски карактер да се скрене пажња на запостављене могућности које крије Фрушка гора. На пример, њене шуме имају највише липе у Европи. Због богатства споменика културе, флоре и фауне спада у значајне туристичке дестинације коју подједнако посећују љубитељи историје, традиције, али и љубитељи природе, ловци и риболовци, а за ове последње дванаест фрушкогорских језера представљају добара места за релаксацију и мир. Да би се очувало и заштитило културно наслеђе и природно богатсто, Фрушка гора је 1960. проглашена за национални парк, први у СФР Југославији. Многе овакве детаље откриће вам управо изложба „Све боје Фрушке горе“.

Оставите одговор