Изабрана кандидаткиња за резиденцију у Словачкој

Објављено у категорији: Вести

Визуелна уметница, која се бави и писањем, Сања Анђелковић, изабрана је на конкурсу за резиденцију у Кошицама (Словачка), у оквиру програма „Уметник у гостима“ (Plants AiR).

Акценат у свом раду Сања је ставила на миграције, расељавања, али и еколошку свест и активизам, а у последњих пет година учествовала је на различитим пројектима, како у земљи, тако и у региону, али и самостално излагала.

У оквиру резиденцијалног боравка у Словачкој, Сања Анђелковић ће имати задатак да истражи начине на који људи, природа и животиње узајамно делују, али истовремено и да критички пропита како се кроз ствара јаз између човека и природе/животиња. Уметнички пројекат би требало да отвори питање како да уметничким средствима негујемо колективне и демократске форме разумевања наше еколошке будуц́ности: Како осигурати иста права за све, укључујући и животиње? Како заштитити будуће генерације? Како одредити сопствене вредности? Како утицати на јавни сектор, институције и закон?

Подсећамо да су још увек отворени позиви за две уметничке резиденције:
Уметничка резиденција у Аустрији до 1. марта 2020. године
Уметничка резиденција у Јапану до 31. марта 2020. године

Циљ програма „Уметник у гостима“ (Plants AiR) који се реализује у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ јесте интернационализација локалне уметничке сцене и едукација и умрежавање локалних уметника са иностраним уметницима и организацијама. Кроз овај програм подржавају се новосадски уметници у реализацији одлазећих резиденција, али се и страним уметницима омогућава да дођу у Нови Сад и да кроз рад са локалним уметницима размене искуства и знања.

Оставите одговор