Историјска победа у Бриселу: Нови Сад је Европска престоница културе!

Објављено у категорији: Вести

Нови Сад је јуче у Бриселу проглашен Европском престоницом културе за 2021. годину! Након финалне презентације пројекта „Нови Сад 2021“, коју је јуче у Бриселу одржала новосадска делегација, панел независних експерата донео је историјску одлуку да први град ван ЕУ који ће понети титулу буде управо Нови Сад!

14632640_10208186200587915_1150380684_o

Одлука је донета након посете панела експерата Новом Саду и детаљне анализе финалне апликације на 112 страница. У завршној фази, данас је одржана и „одбрана“ кандидатуре уз вишесатно усмено представљање апликације од стране делегације састављене од новосадских уметника, професора, урбаниста и кустоса, коју су предводили председник Организационог одбора за кандидатуру Новог Сада за ЕПК 2021 и председник Управног одбора ЕГЗИТ фондације, Немања Миленковић, и Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

Након што је прошле године процес кандидатуре готово заустављен, кандидатура Новог Сада поверена је ЕГЗИТ фондацији, односно Немањи Миленковићу, председнику њеног Управног одбора: “Титула Европске престонице културе има огроман значај за промоцију и брендирање града, потпуно трансформишући град не само у културном аспекту, већ и у друштвено-економском смислу. Градови – победници у прошлости су на сваки евро уложен у културу имали вишеструки повраћај новца, који је износио и до осмоструко увећан прилив новца у односу на уложено.”

“Програмски концепт пројекта Нови Сад 2021 састоји се из четири области под заједничким називом „За нове мостове“. Освајањем престижне титуле за Европску престоницу културе изградићемо нове мостове, и буквално, али и у виду стандарда, метода, принципа, али пре свега вредности које ћемо поделити са свим житељима Европе.” додао је Миленковић.

“Мислим да је овог тренутка пуно срце сваког Новосађанина, јер сви ми заједно чинимо Нови Сад оним што јесте, а од сада цела Европа потврђује да смо центар културе! Много је труда, идеја, креација, личних импресија скројених у уметничка дела, саткано у дух нашег лепог Новог Сада, и коначно је стигла потврда наше изванредности са највишег нивоа у Европи. Добијање титуле Европске престонице културе отвара нова велика врата за даљи развој Новог Сада али и целе наше земље, и не само у области културе. Ова титула потврђује да је култура истински покретач позитивних промена у друштву које поред стварања нематеријалних вредности имају и реперкусије на економију. Честитам великом тиму који је вредно и предано радио на апликацији Нови Сад 2021, свим Новосађанима који су посредно учествовали у том послу, и од срца се захваљујем културним велепосленицима који су нам пружили несебичну подршку. Ово је награда за синергију, уједињену и заједничку акцију – истакао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Европска престоница културе установљена је како би се нагласило богатство и различитост европских култура, ојачале културне везе међу Европљанима, спојили људи из различитих европских земаља, упознале друге културе, промовисало узајамно разумевање и ојачао осећај европејства.

Председавајући Панела независних експерата, Стив Грин пружио је, приликом проглашења победника, можда најбољи увид у то колико је ова титула важна за један град: ,,Титула европске престонице културе не додељује се за једну годину. Она траје тридесет година. Кад се 2045. буде причало о Новом Саду, он ће бити истицан као Нови Сад, Европска престоница културе 2021.

Поред њега, одлуку о титули донели су и остали чланови комисије: заменица председавајућег, Сузана Жилич Фишер и представница Европске комисије, Глорија Лоренцо Леронес.

Пројекат Нови Сад 2021 осмишљен је као платформа за развој културних и креативних потенцијала Града који за циљ има да оснажи културну виталност града, омогући урбану регенерацију, те побољша интернационални углед и туристичку понуду Новог Сада, који је у светским оквирима већ постао познат захваљујући ЕXИТ фестивалу, а чија богата културна понуда је на тај начин доспела у пажњу светске културне јавности и туристичке индустрије. Град Нови Сад ће кроз пројекат Нови Сад 2021 развити свој локални концепт и стратегију одрживог развоја културног сектора са тежиштем на: оснаживању институција културе, обнови културног наслеђа, јачању културне партиципације, развоју културних и креативних индустрија, децентрализацији и међусекторској сарадњи.

Кандидатуру Новог Сада за европску престоницу културе подржале су многобројне истакнуте личности са светске и европске уметничке сцене, као што су Раде Шербеџија, Аница Добра, Стефан Миленковић, Томас Влашиха, Александра Вребалов и многи други.

Оставите одговор