Концерти пред домаћом публиком најемотивнији: Реситал младих, новосадских уметника у Свилари

Објављено у категорији: Вести

Двоје сјајних, младих, новосадских уметника представиће се први пут заједно у свом родном граду у четвртак, 13. августа, у Културној станици Свилара. У питању су челисткиња Ирена Јосифоска и пијаниста Александар Ђермановић у чијем реситалу ће публика моћи да ужива од 19 часова на званичним Фејсбук страницама Културне станице и Културна станица Свилара.

Иако су већ наступали заједно у иностранству, ово је први пут да су пред новосадском публиком, због чега, како кажу, осећају већу дозу одговорности.

„Наравно да је наступ пред домаћом публиком увек посебан. Ту сам одрасла, ретко кад су у публици, кад имам концерт у иностранству, моји најдражи људи, који ме прате, воле и слушају од моје пете године, тако да је то увек најлепше, али човек осећа и неку посебну одговорност. Ипак, концерти пред домаћом публиком ме највише емотивно испуне“, каже Ирена Јосифоска, добитница више од 50 награда, како на домаћим, тако и на интернационалним такмичењима.

Реситал Ирене и Александра обухватиће Брамсову сонату за виолончело и клавир Оп. 38, за коју кажу да им је обома омиљена, затим Пенедерцког „Divertimento“, Шумана „Adagio i Allegro“ Оп.70 и Ростоповича „Humoreska“.

Као млади уметници који већ сада нижу успехе у иностранству, сагласни су да је бављење класичном музиком данас изазов и тешко је пробити се до ширег аудиторијума, али у Новом Саду, као будућој Европској престоници културе, виде промену.

„На жалост, доста младих сјајних музичара, којих наша земља има много, мора да оде у иностранство, јер кад погледају шта би могли да раде, где да се запосле, не виде неку велику перспективу. Ипак, чини ми се да у Новом Саду ствари крећу на боље, нарочито због свих пројеката Европске престонице културе и поводом те титуле, тако да се надам да ће се позитивне промене наставити и после тога“, прича Ирена и додаје да је поготово сада, када је због пандемије уметницима онемогућено да наступају готово шест месеци, пројекат као што је „Уметници. Сад!“ нарочито значајан.

„Веома ме радује што се реализује толико пројеката и што се концерти и уметници одлично промовишу. Наравно да сваки концерт увек значи, а то је нарочито сада важно са пројектом „Уметници. Сад!“, јер је због пандемије 80 одсто концерата у свету отказано. За једног музичара овај период никако није био повољан, пошто ми живимо од концерата, у сваком смислу те речи, а последњих пет месеци истих није било, посебно се радујем овом концерту“, рекла је Јосифоска пред наступ.

јавни конкурс уметници сад

Реситал Ирене Јосифовске и Александра Ђермановића један је од 22 пројекта који су добили средства на јавном позиву „Уметници. Сад!”, Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализацију културе и јачање публике.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!“ је компанија Меркатор С.

 

Фото: В. Величковић

Оставите одговор