Иницијатива за даљи развој Нових места

Објављено у категорији: Извештаји

У петак 22. децембра 2017. године, у плавој сали Скупштине Града Новог Сада, одржан је први састанак представника јавних предузећа и управа Града и Фондације „Нови Сад 2021 европска престоница културе“, на тему реализације пројекта Нова места. Састанак је иницирала Фондација са намером да се у што краћем року дефинишу критеријуми и процедуре за покретање отвореног позива грађанима, за сређивање мањих урбаних целина у нашем граду.

Пројекат Нова места је саставни део Апликационе књиге са којом је Нови Сад освојио титулу Европске престонице културе. Циљ расписивања конкурса у оквиру пројекта Нова места, је додела средстава грађанима који желе да уз креативна решења сами оплемене и обнове запуштене мале јавне просторе, у циљу побољшања квалитета живота. Ово је још једна у низу прилика да грађани Новог Сада сами одлучују о променама у свом непосредном окружењу, и још конкретније остварују своје жеље и креативне предлоге, које им омогућава пројекат Европска престоница културе.

На састанку је било речи о разлозима за покретање конкурса о којима је говорио др Дарко Полић, председник Радне групе за капиталне и инфраструктурне пројекте. Кристијан Потирон је представио примере добре праксе Нових места у Кошицама. Испред сектора за партиципацију и едукацију о самом конкурсу и циљевима који се желе постићи говорили су Милица Рашковић и др Лазар Јованов.

Састанку су присуствовала лица делегирана испред: ЈКП „Градско зеленило“, ЈП „Завод за урбанизам и стамбене послове“, ЈКП „Чистоћа“, ЈКП „Информатика“, Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада, Градске управе за урбанизам и грађевинске послове, Градске управе за комуналне послове, Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције, као и представници Зоне 021 (Ириг, Беочин и Сремски Карловци). Присутни су отворено подржали иницијативу за Нова места, пријатно изненађени начином у приступу уређењу Града и изразили спремност за сарадњу. Такође су указали на неопходност поштовања одлука и уредби о уређењу Града, којима се правно дефинише област уређења и дозвољавају промене на јавним површинама. Након конструктивне дискусије покренута је иницијатива за формирање комисије за подршку пројекту Нова места, са намером да се олакшају и поједноставе поступци и процедуре за остваривање права и одобравање дозвола грађанима, за извођење радова у малим урбаним просторима. Предложено је да новоформирану комисију чине представници јавних предузећа и управа који су делегирани да данас присуствују састанку, и представници Фондације „Нови Сад 2021“, која ће упутити позив јавним предузећима и управама Града Новог Сада за давање сагласности за формирање радног тела за Нова места. Брзина у поступку формирања комисије, као и ефикасност креирања услова и процедура конкурса одредиће и датум отвореног позива за грађане, на пролеће 2018. године.

Транспарентност и демократичност јесу принципи којима се Фондација „Нови Сад 2021“ води у реализацији пројекта европска престоница културе, уз остварење пуне укључености грађана и што већу децентрализацију. Са тим у вези јесу и иницијативе и напори које улажемо у стварању услова за њихово остваривање, што је овог пута конкретизовано за пројекат Нова места.

Оставите одговор