i-Portunus програм мобилности: Позив за музичаре, професионалце у области културног наслеђа, архитекте и преводиоце

Објављено у категорији: Вести

i-Portunus програм креиран је да би подржао мобилност уметника, креатора и професионалаца у области културе у свим земљама које учествују у програму Креативна Европа, међу којима је и Србија. Главни фокус програма је повезивање уметника и подршка међународној сарадњи.

Сви заинтересовани културни радници могу да се пријаве на тренутно отворене позиве за подршку мобилности уметника:

  • Позив за мобилност у музици – намењен композиторима, музичарима и певачима, по могућности оним који се баве класичном музиком, џезом, и традиционалним музичким жанровима. Позив је отворен до 28. фебруара, а више информација може се пронаћи на овом линку.
  • Позив за уметнике, креаторе и професионалце у области културе који су део културног наслеђа. Рок за аплицирање је 15. април, а више информација може се пронаћи на овом линку.

Тренутно су актуелни и позиви за архитекте и преводиоце, а више детаља о роковима, условима пријаве и осталим информацијама везаним за програм доступно је на званичном сајту i-Portunus пројекта.

Програм је отворен за све кандидате или групе кандидата узраста 18+ свих образовних квалификација и нивоа искуства, који законито бораве у некој од земаља Креативне Европе.

i-Portunus пружа финансијску подршку у виду парцијалног финансирања путних трошкова (превоз, смештај, итд.) ка другој земљи (или земљама) Креативне Европе, те подршку у виду дневница за студијско путовање.

Прописано је и трајање студијске посете, те рок за реализацију, у зависности од позива, уз могућност одлагања у случају затворених граница услед пандемије Ковид19.

Главни циљ мобилности требало би да буде један од следећих:

    • Међународна сарадња – у оквиру међународног пројекта, на пример;
    • Резиденције оријентисане на производњу: на пример истраживачки посао на терену за развијање новог дизајна у вези са друштвеним и физичким окружењем или
    • Професионални развој – учешће на састанцима, догађајима, радионицама, предавањима стручњака и другим типовима тренинга другачијих од формалне едукације, као што су креативни центри. 

Максималан износ гранта (који покрива превоз и дневнице) износи 3.000 евра по особи. Може се обезбедити додатна подршка за мобилност уметника, креатора и професионалаца са инвалидитетом у области културе.

Оставите одговор