Путујући пакет пројекта „Рукуј пажљиво“ стигао у Нови Сад

Објављено у категорији: Вести

Пројекат „Рукуј пажљиво“ (Handle with Care) кандидата за Европску престоницу културе Хилдесхајма 2025. намењен је међународном повезивању у доба пандемије коронавируса, а конципиран је кроз два путујућа пакета, један намењен градовима унутар Европске уније и други који путује по градовима ван Европске уније. Сваки град бира аутора који избором неког специфичног предмета и кратким текстом о њему даје аутентичан осврт на тему Европе, предмети и есеји се пакују у кутију и шаљу следећем партнеру на пројекту све до финалног одредишта.

handle with care

У питању је програм из Апликационе књиге овог кандидата за Европску престоницу културе, који није конкурисао као град, него као – провинција, истичући важност децентрализације и укључења ванградских и руралних подручја у такмичење за ову престижну титулу.

Представник Новог Сада – Европске престонице културе у овом међународном пројекту је Угљеша Шајтинац, драмски и прозни писац, редовни професор на Академији уметности у Новом Саду на одсеку за драматургију. Његове драме су игране у нашој земљи и иностранству, објавио је седам књига прозе за одрасле и три за децу. Студирао је драматургију на ФДУ у Београду, дипломирао је 1999. године и добитник је бројних студентских награда и Стеријине награде. За прозу је награђиван угледним домаћим наградама и једном инетрнационалном, а превођен је на енглески, руски, украјински, бугарски, мађарски и словеначки језик.

Остали партнери на пројекту су организација Радар Софија из Бугарске, аустријски Бад Ишл – Европска престоница културе 2024, Карлов универзитет у Прагу, Културна регија Централног и Западног Јиланда из Данске, Бахимба културна фондација и Soul-Xpressions организација из Уганде.

„Занима нас материјализација појма Европе кроз изабране објекте“, објашњава Ванеса Селма Оздемир, координаторка пројекта „Рукуј пажљиво“ – „Који је доживљај Европске уније? Каквог је укуса и мириса и како се разликују перцепције – у зависности од тога да ли аутори долазе из или изван Европске уније“.

Планирано је да резултати овог пројекта буду објављени у публикацији почетком следеће године, али организатори су свесни да је будућност путујућих кутија крајње неизвесна — „Кутије морају да прођу кроз бројне границе, царине и курирске доставе. Да ли ће се уопште вратити у Хилдесхајм? Нисмо сигурни! Ова неизвесност је такође део концепта Рукуј пажљиво“, истиче Макс Балзер, један од аутора овог пројекта.

Након што кутија проведе кратко време у Новом Саду, она ускоро наставља своје путовање на следеће одредиште. Првобитно је то требало да буде Уганда, али због пандемије коронавируса поштанска достава у ту земљу је привремено обустављена. Која је следећа дестинација путујућег пакета? У овом моменту – нико не зна.

 

Фото: Урош Дожић; Жаклин Мошкау

Оставите одговор