Група франкофоних амбасадора у првој посети Новом Саду

Објављено у категорији: Вести

У оквиру Месеца франкофоније, који је посвећен француском језику и култури, амбасада Египта у Србији је организовала прву посету Групе франкофоних амбасадора Покрајинској влади Војводине и граду Новом Саду.

Амбасадор Египта у Србији и председник Групе франкофоних амбасадора у Београду Амр Алгувејли, овом приликом истакао је своје задовољство због конструктивног сусрета са Игором Мировићем рекавши да је „састанак са председником Покрајинске владе Војводине поставио оквир за сарадњу између покрајине и франкофоних земаља на различитим пољима, укључујући културне, економске и образовне аспекте”.

Ништа мање кооперативан није био ни сусрет са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем приликом ког је Алгувејли изјавио да је то била „одлична прилика да заједно истражимо франкофону димензију будућих активности града Новог Сада као Европске престонице за културу 2022. године“. Такође је додао да би један такав корак могао да буде финализација Споразума о успостављању пријатељства и братимљење између градова Александрије и Новог Сада, узимајући у обзир значај медитеранске димензије и културни континуитет са арапским светом и Африком, што Александрија јасно показује.

Овим значајним поводом, директор Фондације „Нови Сад 2022 – Европска престоница културеНемања Миленковић представио је пројекат од националног значаја Групи франкофоних амбасадора, истакавши како је француска култура имала изузетно велики утицај на српску културу, као и на европску културну сцену.

Сама титула Европске престонице културе иницирана је давне 1985. од стране француског министра културе Џека Ланга и грчке министарке културе, Мелине Меркури, са визионарским циљем да се повежу људи у Европи и да се повећа свесност о заједничкој историји и вредностима. Фондација ‘Нови Сад 2022 – Европска престоница културе’ већ је реализовала или ће у години титуле реализовати бројне програме које промовишу културу земаља са франкофоног говорног подручја. Поред сарадње са Амбасадом Египта, бројне пројекте спровели смо са Француским институтом, пре свега на различитим уметничким резиденцијама, у оквиру Ноћи књижевности, где смо сарађивали и са Амбасадом Пољске, док ће у току ове и следеће године бити реализовани и догађаји са белгијском организацијом Wallonie-Brussels International и бројним француским уметницима и организацијама”, истакао је Миленковић.

Алгувејли је рекао да прва посета Групе франкофоних амбасадора Франкофоном центру Универзитета у Новом Саду има за циљ унапређење даљих образовних веза са франкофоним универзитетима. Амбасадор Египта је истакао да Универзитет Сенгор у Александрији игра важну улогу као један од пет оперативних кракова Међународне организације Франкофоније. Додао је такође да има доста перспективних могућности за сарадњу са многобројним француским огранцима на египатским универзитетима као и са Француским универзитетом у Каиру, позивајући сродне образовне установе да истраже ове везе и на тај начин се упознају са франкофоним афричким и арапским земљама.

Током марта амбасаде, културне и образовне установе широм Србије, у част франкофоније приредиће бројне програме и манифестације, а посебно ће бити обележен 20. март, Дан франкофоније, који заједнички прославља 88 земаља чланица Међународне организације франкофоније.

Франкофонију чини 300 милиона људи који на пет континената говоре истим, француским језиком и март је Месец франкофоније у целом свету. У наредних 30 година број франкофоних ће се највероватније утростручити, те ће француски тако постати други или трећи светски језик.

 

Фото: Амбасада Египта у Србији

Оставите одговор