Gradimo kulturu volontiranja

Objavljeno u kategoriji: Izveštaji

U petak, 8. 12. 2017. godine, u Skupštinskoj sali AP Vojvodine održana je konferencija „Gradimo kulturu volontiranja“. Konferencija je organizovana sa ciljem da se okupe najveći volonterski centri i pojedinci koji organizuju volontiranje.

Prisutnima su se uvodnim tematskim izlaganjima obratili: poslanica Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine Mia Strajin, član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin, koordinator projekta „OPENS 2019“ Vukašin Grozdanović i koordinatorka za participaciju Fondacije „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“ Milica Rašković. Oni su sa prisutnima podelili svoja lična iskustva u volontiranju, a potom su usledila tematska izlaganja o formatima volontiranja, o volontiranju i osećaju pripadnosti zajednici, a neke od tema bile su „Volonterski kampovi kao forma volontiranja“, „Erasmus+ kao mogućnost volontiranja za mlade“, „Lokalni volonterski servis kao forma volontiranja“ i „Volontiranje u institucijama“. U okviru konferencije održane su i brojne radionice sa temom promocije i razvoja kulture volontiranja, zatim zakona i pravnih okvira za volontiranje i, između ostalog, radionice o inovativnim praksama u volontiranju.

„Nizom kvalitetnih aktivnosti idemo ka godini titule, učvršćujemo naše odnose i sve ono što smo postigli dižemo na viši nivo. Cilj ove Konferencije je da u Novom Sadu stvorimo jedinstven volonterski servis koji će služiti svim građanima, upravo sa timom „OPENS 2019“, ali i sa timom „Novi Sad 2021“. Dakle, dva tima će zajedničkim snagama izgraditi Novosadski volonterski servis, kao nešto što će trajati i nakon godina u kojima smo nosioci titula. Verujem da ćemo biti odlični partneri na ovom projektu, a sve sa ciljem izgradnje kulture volontiranja“, kaže član Gradskog veće zadužen za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin.

„Pokazali smo da kada delimo resurse i, kao dve prestonice, radimo zajedno, možemo da napravimo trajne mehanizme, a sve u cilju unapređenja, što se tiče OPENS-a, omladinske politike u Novom Sadu. Nama je važno je da taj Novosadski volonterski servis bude deo omladinske politike. Cilj nam je da unapredimo sistem i izgradimo mehanizme tako da mladi ljudi vide boljitak od strane sistema koji postoji zbog njih“, rekao je prilikom obraćanja prisutnima koordinator projekta „OPENS 2019“ Vukašin Grozdanović.

Milica Rašković je istakla značaj ideološkog i kulturnog nasleđa volontiranja u našoj zemlji, te izrazila optimizam po pitanju vezivanja za volonterske projekte i od stane novih generacija. Rašković je naglasila da „Fondacija Novi Sad 2021“ poklanja izuzetnu pažnju projektima u kojima je naglašena participativnost građana, te samim tim i izgradnji kulture dijaloga.

„Volonterski servis je platforma koja gradi kulturu volontiranja, ali i kulturu dijaloga, te samim tim i kulturu življenja. Mi moramo da naučimo da živimo zajedno uz poštovanje i uvažavanje različitosti, poštovanje potreba drugih i negovanje empatije za pomoć drugima“, istakla je Milica Rašković.

Jedan od učesnika konferencije bio je i Karloš Santos, koji je o volonterskoj praksi u Omladinskoj prestonici Evrope govorio kao predstavnik projekta „Braga 2012“, jedne od najuspešnijih Evopskih omladinskih prestonica.

„U ovom trenutku vidimo integrisan pristup kulturi i omladini. Retko je u Evropi da jedan grad ima dve titule, tako da pažljivo pratimo kakva su ulaganja i koraci tokom ta dva procesa i imamo stoga i velika očekivanja od obe prestonice“, dodaje Karloš. Aleksandra Strahura iz Poljske upoznala je prisutne sa praksom i modelom volontiranja u Evropskoj prestonici kulture – „Vroclav 2016“.

Novosadski volonterski servis (NVS) je platforma organizovanja volonterskog rada, nastala na inicijativu Omladinske prestonice Evrope 2019 i Evropske prestonice kulture 2021, a motiv za pokretanje je zadovoljavanje potreba za volonterskim kadrom tokom realizacije aktivnosti prestonica.

NSVS servis – ns.volonterski.servis@gmail.com

Ostavite odgovor