Градимо културу волонтирања

Објављено у категорији: Извештаји

У петак, 8. 12. 2017. године, у Скупштинској сали АП Војводине одржана je конференција „Градимо културу волонтирања“. Конференција је организована са циљем да се окупе највећи волонтерски центри и појединци који организују волонтирање.

Присутнима су се уводним тематским излагањима обратили: посланица Скупштине Аутономне Покрајине Војводине Миа Страјин, члан Градског већа задужен за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин, координатор пројекта „ОПЕНС 2019“ Вукашин Гроздановић и координаторка за партиципацију Фондације „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“ Милица Рашковић. Они су са присутнима поделили своја лична искуства у волонтирању, а потом су уследила тематска излагања о форматима волонтирања, о волонтирању и осећају припадности заједници, а неке од тема биле су „Волонтерски кампови као форма волонтирања“, „Ерасмус+ као могућност волонтирања за младе“, „Локални волонтерски сервис као форма волонтирања“ и „Волонтирање у институцијама“. У оквиру конференције одржане су и бројне радионице са темом промоције и развоја културе волонтирања, затим закона и правних оквира за волонтирање и, између осталог, радионице о иновативним праксама у волонтирању.

„Низом квалитетних активности идемо ка години титуле, учвршћујемо наше односе и све оно што смо постигли дижемо на виши ниво. Циљ ове Конференције је да у Новом Саду створимо јединствен волонтерски сервис који ће служити свим грађанима, управо са тимом „ОПЕНС 2019“, али и са тимом „Нови Сад 2021“. Дакле, два тима ће заједничким снагама изградити Новосадски волонтерски сервис, као нешто што ће трајати и након година у којима смо носиоци титула. Верујем да ћемо бити одлични партнери на овом пројекту, а све са циљем изградње културе волонтирања“, каже члан Градског веће задужен за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин.

„Показали смо да када делимо ресурсе и, као две престонице, радимо заједно, можемо да направимо трајне механизме, а све у циљу унапређења, што се тиче ОПЕНС-а, омладинске политике у Новом Саду. Нама је важно је да тај Новосадски волонтерски сервис буде део омладинске политике. Циљ нам је да унапредимо систем и изградимо механизме тако да млади људи виде бољитак од стране система који постоји због њих“, рекао је приликом обраћања присутнима координатор пројекта „ОПЕНС 2019“ Вукашин Гроздановић.

Милица Рашковић је истакла значај идеолошког и културног наслеђа волонтирања у нашој земљи, те изразила оптимизам по питању везивања за волонтерске пројекте и од стане нових генерација. Рашковић је нагласила да „Фондација Нови Сад 2021“ поклања изузетну пажњу пројектима у којима је наглашена партиципативност грађана, те самим тим и изградњи културе дијалога.

„Волонтерски сервис је платформа која гради културу волонтирања, али и културу дијалога, те самим тим и културу живљења. Ми морамо да научимо да живимо заједно уз поштовање и уважавање различитости, поштовање потреба других и неговање емпатије за помоћ другима“, истакла је Милица Рашковић.

Један од учесника конференције био је и Карлош Сантос, који је о волонтерској пракси у Омладинској престоници Европе говорио као представник пројекта „Брага 2012“, једне од најуспешнијих Евопских омладинских престоница.

„У овом тренутку видимо интегрисан приступ култури и омладини. Ретко је у Европи да један град има две титуле, тако да пажљиво пратимо каква су улагања и кораци током та два процеса и имамо стога и велика очекивања од обе престонице“, додаје Карлош. Александра Страхура из Пољске упознала је присутне са праксом и моделом волонтирања у Европској престоници културе – „Вроцлав 2016“.

Новосадски волонтерски сервис (НВС) је платформа организовања волонтерског рада, настала на иницијативу Омладинске престонице Европе 2019 и Европске престонице културе 2021, а мотив за покретање је задовољавање потреба за волонтерским кадром током реализације активности престоница.

НСВС сервис – ns.volonterski.servis@gmail.com

Оставите одговор