Godina uspeha, za istoriju i pamćenje

Objavljeno u kategoriji: Aktuelno

Istorija Novog Sada ispunjena je važnim godinama, događajima i ličnostima. Jedna od onih koja će ostati zlatnim slovima upisana i sećanje „srpske Atine“ je i 2016. godina u kojoj je Novi Sad proglašen za Evropsku prestonicu kulture 2021. i Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine.

Teško je odlučiti se za najznačajniji događaj tokom prošle godine koja je protekla u znaku kandidature Novog Sada za prestižnu titulu Evropska prestonica kulture 2021. godine.

Među nekoliko nezaboravnih kulturnih događaja izdvajaju se fantastični nastupi na otvorenom našeg proslavljenog violiniste Stefana Milenkovića u Katoličkoj porti i omladinskog orkestra VU-a iz Holandije u dvorištu Zmaj Joveni gimnazije, kao i premijerni nastup simfonijskog orkestra Novi Sad 2021 oformljenog u čast završnice kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture u centralnom holu Merkator centra u Novom Sadu.

Proteklu godinu obeležio je i jedan od najiščekivanijih kulturnih događaja, ne samo u Novom Sadu već i u regionu, izložba Nova religija kontroverznog britanskog umetnika Dejmijana Hersta. Ogromnu pažnju privukla je i međunarodna izložba Albreht Direri njegovi savremenici. Trijumfalna povorka cara Maksimilijana priređena u Galeriji Matice srpske.

Novi Sad je imao tu čast da tokom prošle godine ugosti i jednog nobelovca. Naime, nagrada „Milovan Vidaković“, koju dodeljuje Međunarodni festival proznog stvaralaštva „Prosefest“ Kulturnog centra Novog Sada, dodelio je ovu nagradu turskom književniku Orhanu Pamuku, koji je 2006. Godine dobio Nobelovu nagradu za književnost. U njegovu čast Kulturni centar Novog Sada organizovao je tri zanimljive postavke – izložbuknjiga Orhana Pamuka na srpskom jeziku koje objavljuje „Geopoetika”, izložbu raritetnih izdanja prvog srpskog pisca moderne proze Milovana Vidakovića čije ime međunarodna nagrada nosi, kao i izložbu o Međunarodnom festivalu proznog stvaralaštva „Prosefest”.

Kao deo aktivnosti kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine Grad Novi Sad je dobio i strateški važan dokument – Kulturnu strategiju Grada Novog Sada za period od 2016. do 2026. godine koja definiše osnovne i dugoročne pravce kulturnog razvoja Grada. Svakako, važno je napomenuti da je tokom izrade Kulturne strategije Grada i pripreme apilakcione knjige, tzv. bid-book-a, započet dugo očekivani dijalog između nezavisne kulturne scene i gradskih kulturnih ustanova i institucija te je, i na taj način, u praksi zaživeo slogan kanidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture – Za nove mostove.

Grad Novi Sad i tim „Novi Sad 2021“, koji je pripremao kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, tokom prošle godine, svakodnevno su dobijali podršku – od one koja se može smatrati najvažnijom, a to je ona od strane građana, do podrške domaćih i stranih evropskih i svetski poznatih umetnika. Teško je izdvojiti neka imena, ali sigurno veliki značaj imala je podrška srpske glumice Anice Dobre, svetski poznatog violiniste Stefana Milenkovića, kompozitorke Aleksandre Vrebalov, Tomasa Vlašihe glumca iz popularne serije Igra prestola, Valtera Pučogla direktora projekta Linc 2009 Evropska prestonica kulture, Alfreda Bradlera slikara i vajara iz Nemačke, Andreje Kopač novinarke i stručnjaka za moderni ples iz Slovenije, Karolja Meheša književnika i savetnika projekta Pečuj Evropska prestonica kulture 2010 i mnogi, mnogi drugi.

Na svečanom koktelu u Gradskoj kući, potpisan je i protokol o podršci i saradnji sa kompanijom Mercator-S, kao prvim partnerom projekta iz komercijalnog sektora. Inače, saradnja sa kompanijom Mercator-S počela je mnogo pre potpisivanja protokola, organizovanjem premijernog koncerta simfonijskog orkestra Novi Sad 2021 osnovanog u čast novosadske kandidature za prestižnu evropsku kulturnu titulu. Ujedno, bio je to prvi put u našoj zemlji da simfonijski orkestar nastupa u holu tržnog centra. Svakako, važno je napomenuti da su punu podršku, kada god je to trebalo, davala i brojna novosadska javna komunalna preduzeća.
Tokom prošle godine, Grad Novi Sad imao je i bogatu diplomatsku aktivnost. Naime, u poseti našem Gradu bili su brojni ambasadori evropskih zemalja čiji su gradovi bili ili će, kao i Novi Sad, biti Evropske prestonice kulture. Pored brojnih tema, svakako, jedna od glavnih, bila je i razmena iskustava i puna podrška Novom Sadu u uspešnoj relaizaciji projekta Evropska prestonica kulture.

A tim Novi Sad 2021 izabrao je svoje ambasadore. Tu laskavu titulu sa velikim zadovljstvom prvi je poneo violinista Stefan Milenković nekada „čudo od deteta“, a sada već odavno međunarodno priznat i slavan zbog svoje izuzetne izvođačke umetnosti. Kao pravi predstavnik elitne kulture poslao je snažnu poruku celom svetu da Novi Sad zaslužuje da bude Evropska prestonica kulture! Ambasador projekta postala je i svestrana mlada umetnica Minja Mikić. Rođena u Novom Sadu, živi i stvara u Rimu, gde je uspela da ostvari sopstveni likovni izraz i tehniku. Pored stalnih postavki u „večnom gradu“ Minja redovno izlaže i u Cirihu i Njujorku. Novosadski fotograf Aleksandar Milutinović je takođe izabran za ambasadora projekta Novi Sad Evropska prestonica kulture. Aleksandra Milutinovića su predložili građani Novog Sada skrenuvši pažnju na njegov originalan pristup predstavljanju našeg grada.

Vest da je Novi Sad proglašen Evropskom prestonicom kulture 2021. godine tokom tog popodneva 13. oktobra „preplavila“ je sve domaće, ali i evropske medije. Vest je među prvima preneo zvanični sajt Evropske komisije, a potom i brojni italijanski, austrijski, nemački, grčki, rumunski, kao i mediji iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore. Ujedno, stizale su čestitke iz celog sveta, među kojima su svakako značajne one od strane gradova koji su prethodno proglašeni za Evropske prestonice kulture.

Premijerno u Novom Sadu i regionu priređena je festivalska proslava Nove godine. U četvorodnevnom programu, pod nazivom Dve.Nove, održanom na četiri gradske lokalcije, na kojima je nastupilo više od 100 izvođača, uživalo je više od 50.000 Novosađana i njihovih gostiju.

Krajem decembra formirana je Fondacija Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture koja će realizovati projekat, izabran je direktor i Upravni odbor sastavjen od pet eminentnih stručnjaka sa zapaženim domaćim i međunarodnim iskustvom u različitim oblastima od značaja zarealizaciju projekta.

Sam kraj godine obeležila je odluka Vlade Republike Srbije kojom je projekat Novi Sad 2021 Evropska prestonica kulture proglašen za projekat od nacionalnog značaja i interesa.

Kao važan događaj u prošloj godini trebalo bi navesti i podatak da je započet jedan od najvećih infrastrukturnih projekata koji su u direktnoj vezi sa Evropskom prestonicom kulture – izgradnja Muzičke i Baletske škole sa gradskom koncertnom dvoranom na Limanu 3, koja nosi naziv New Novi Sad artistic centre.

Rezultati istraživanja koje je sprovela agencije Ninamedia pokazali su da su Novosađani zadovoljni brojem i raznovrsnošću kulturnih manifestacija u gradu. Prosečna ocena koju su Novosađani dali kulturnom programu, na skali od 1 do 5, iznosi 3,7.

Iako godinu u koju smo tek „zakoračili“ predsednik Panela nezavisnih stručnjaka delegiranih od strane Evropske komisije g. Stiv Grin naziva „nultom godinom“ već je zabeležen niz aktivnosti Fondacije. U toku je formiranje tima, organizacione strukture i izrada finansijskog plana. Planiramo i da započnemo svojevrsne „pilot“ programe sa ciljem da podignemo naše kapacitete i „pripremimo“ publiku i sugrađane za uspešnu realizaciju zahtevnog i kompleksnog projekta kakav je Evropska prestonica kulture.

Ostavite odgovor