Forum za kulturu podržao ideju Omladinske kreativne četvrti

Objavljeno u kategoriji: Izveštaji

Industrijsko nasleđe nekadašnje fabrike Petar Drapšin, tzv. Kineske četvrti, sačuvano je, ali je neophodno dalje infrastukturno ulaganje u skladu sa važećim Planom detaljne regulacije. Na današnjem Forumu za kulturu grada Novog Sada data je podrška realizaciji projekta Youth Creative Polis u tom prostoru.

Član Gradskog veća zadužen za kulturu Dalibor Rožić, koji je i predsedavao Forumom, istakao je da se realizacijom projekta Omladinske kreativne četvrti podižu, pre svega, infrastrukturni kapaciteti za razvoj kulture u Novom Sadu, ali da taj projekat sa sobom donosi i druge pozitivne vrednosti.

Ideju stvaranja Youth Creative Polisa, kao kulturno-kreativne zone našeg grada, prema rečima direktora Fondacije „Novi Sad 2021″ – Evropska prestonica kulture“ Nemanje Milenkovića, predstavlja okvir principa rada Fondacije – participativnost, transparentnost i demokratičnost.

– Od velikog nam je značaja da svi zajedno tzv. Kinesku četvrt i tzv. duh Kineske četvrti otelotvorimo, da mu damo treću dimenziju i formu. Upravo zbog toga smo inicirali istraživanja i pokrenuli niz javnih rasprava kako bi svi zajedno došli do najboljeg rešenja budućeg izgleda i namene projekta Youth Creative Polis – rekao je Milenković.

Fondacija „Novi Sad 2021“, dodao je Milenković, ne tvrdi da je ideja preuređenja tog prostora u kreativni i kulturni distrikt najbolje rešenje, ali su ekspertska veštačenja stanju u kom se nalaze objekti u tzv. Kineskoj četvrti i ankete građana jasno pokazale da je sadašnji izgled i sadržaj tog prostora neodrživ.

Na Forumu je vođen dijalog tokom koga su mogla da se čuju razna mišljenja struke: od toga da je stvaranje nove kreativne i kulturne četvrti identitetsko overavanje Novog Sada onim što je oduvek bio grad kulture i stvaralaštva, do toga da je tzv. Kineska četvrt pre svega alternativan prostor i da bi njenu autentičnost trebalo zadržati sa zanatlijama koji tamo privređuju.

Na sledećem Forumu, koji je, kako je danas dogovoreno, zakazan za 30. avgust, trebalo bi da se zaključi razgovor i donese konkretan predlog o tome kakvi sadržaji bi trebalo da čine budući Youth Creative Polis.

Ostavite odgovor