Форум за културу подржао идеју Омладинске креативне четврти

Објављено у категорији: Извештаји

Индустријско наслеђе некадашње фабрике Петар Драпшин, тзв. Кинеске четврти, сачувано je, али је неопходно даље инфрастуктурно улагање у складу са важећим Планом детаљне регулације. На данашњем Форуму за културу града Новог Сада дата је подршка реализацији пројекта Youth Creative Polis у том простору.

Члан Градског већа задужен за културу Далибор Рожић, који је и председавао Форумом, истакао је да се реализацијом пројекта Омладинске креативне четврти подижу, пре свега, инфраструктурни капацитети за развој културе у Новом Саду, али да тај пројекат са собом доноси и друге позитивне вредности.

Идеју стварања Youth Creative Polisа, као културно-креативне зоне нашег града, према речима директора Фондације „Нови Сад 2021″ – Европска престоница културе“ Немање Миленковића, представља оквир принципа рада Фондације – партиципативност, транспарентност и демократичност.

– Од великог нам је значаја да сви заједно тзв. Кинеску четврт и тзв. дух Кинеске четврти отелотворимо, да му дамо трећу димензију и форму. Управо због тога смо иницирали истраживања и покренули низ јавних расправа како би сви заједно дошли до најбољег решења будућег изгледа и намене пројекта Youth Creative Polis – рекао је Миленковић.

Фондација „Нови Сад 2021“, додао је Миленковић, не тврди да је идеја преуређења тог простора у креативни и културни дистрикт најбоље решење, али су експертска вештачења стању у ком се налазе објекти у тзв. Кинеској четврти и анкете грађана јасно показале да је садашњи изглед и садржај тог простора неодржив.

На Форуму је вођен дијалог током кога су могла да се чују разна мишљења струке: од тога да је стварање нове креативне и културне четврти идентитетско оверавање Новог Сада оним што је одувек био град културе и стваралаштва, до тога да је тзв. Кинеска четврт пре свега алтернативан простор и да би њену аутентичност требало задржати са занатлијама који тамо привређују.

На следећем Форуму, који је, како је данас договорено, заказан за 30. август, требало би да се закључи разговор и донесе конкретан предлог о томе какви садржаји би требало да чине будући Youth Creative Polis.

Оставите одговор