Форум о (ре)позиционирању региона (Југоисточне) Европе кроз културу

Објављено у категорији: Вести

Деск Креативна Европа Србија је канцеларија која у Србији имплементира главни програм ЕУ за културу под називом Креативна Европа. Форум Креативна Европа се организује сваке године у априлу, а ове гоине у периоду од 18. до 21. априла тема ће бити „(Ре)позиционирање региона (Југоисточне) Европе кроз културу“.

Како је најављено, током овогодишњег форума Креативна Европа разговараће се о више тема, међу којима су макро и микро регионална европска сарадња, биће приређена дебата о (ре)позиционирању Југоисточне Европе, посетиоци ће имати прилику да присуствују представљању истраживања о (ре)позиционирању Југоисточне Европе кроз културу, као и промоција успешних прича и помоћи за конкурисање на програм Креативна Европа, а предвиђена су и четири пратећа програма за младе, културна баштина, Европске престонице културе и Forum français.

У четвртак, 20. априла, у Европском центру за културу и дебату Град (Београд, Браће Крсмановић 4) у оквиру једне од тема под називом „Регионална сарадња; интернационализација и стратегија позиционирања у Европи и глобалном друштву“ биће речи о Европским престоницама културе и како оне утичу на развој градова. О овој теми говориће и Вук Радуловић, руководилац Сектора за међународну сарадњу Фондације „Нови Сад 2021“.

Форум Креативна Европа ће се одржати на више локација у Београду – Дом омладине Београда, Европски центар за културу и дебату Град, Задужбина Илије М. Коларца, Галерија Звоно, Аероклуб, Француски културни центар у Београду и ЕУ Инфо-центар у Београду. Више информација о овогодишњем Форуму Креативна Европа можете пронаћи на сајту kreativnaevropa.rs.

Иначе, Деск Креативна Европа Србија задужен је за примену у пракси програма Креативна Европа, главног програма Европске уније за подршку пројектима у култури, који је оформљен у оквиру Министарства културе и информисања Републике Србије. Деск је задужен за информисање шире и културне јавности о програму Креативна Европа, а један од главних задатака је пружање подршке установама културе и организацијама цивилног друштва у Републици Србији које желе да обезбеде учешће у програму Креативна Европа, посебно у потпрограму „Култура“, који функционише у оквиру програма Креативна Европа.

Оставите одговор