FONDACIJA NOVI SAD 2021- PODRŠKA KULTURNIM PROJEKTIMA

Објављено у категорији: Вести

FONDACIJA NOVI SAD 2021- PODRŠKA KULTURNIM PROJEKTIMA

 

 

Inicijativa Fondacije uspešno realizovana

kroz festival savremenog plesa “Tanz Platz” koji je već prvog dana oduševio novosadsku publiku

 

U prvoj godini realizacije projekta “Evropska prestonica kulture”, Fondacija “Novi Sad 2021” organizovala je i podržala preko šezdeset različitih kulturnih programa, od kojih su najznačajniji svakako “Dve nove”, “Neklasični festival klasične muzike”, “Vodeni hologram” u Dunavskom parku, nastup “Svetskog omladinskog hora”i mnogi drugi koje su građani sa zadovoljstvom ispratili. Paralelno sa programima iz aplikacione knjige, Fondacija uspešno radi na realizaciji infrastrukturnih projekata od izuzetne važnosti za grad, kao što su “Nova mesta”odnosno uređenje kvartova po meri građana, zatim izgradnja ”Kulturnih stanica”, kao i uloga moderatora u uspostavljanju kulture dijaloga na projektu transformacije  prostora nekadašnjeg kompleksa “Petar Drapšin” u Youth creative polis(YCP). Podršku kulturnim programima u budućem YCP, Fondacija uveliko ostvaruje, a kao rezultat te inicijative, nastala je i saradnja na festivalu savremenog plesa “Tanz Platz”koji je samo deo većeg projekta iz aplikacione knjige“ Freedom- fabrika kulture 360 stepeni“

 

U petak 15.septembra, u SKC Fabrika, otvoren je prvi festival savremenog plesa “Tanz Platz” u Novom Sadu, čiji je osnivač i izvršni producent SKCNS Fabrika. Uz duge aplauze i bis, Novosađani su sa radošću prihvatili novi festival, te se veliki broj posetilaca očekuje i na večerašnjem programu. Festival je otvoren uz reči podrške direktora Fondacije “Novi Sad 2021”, Nemanje Milenković, i pozdravne reči producenta SKCNS Nemanje Vuković, nakon čega je usledio pravi spektakl. Prvo izdanje festivala “Tanz Platz” obeležili su nastupi višestruko nagrađivane mlade plesačice i koreografkinje Une Doerti, sa komadom “Lov na nadu” koji je po selekciji mreže “Aerowaves” najbolji plesni komad u Evropi za 2017. godinu. Takođe, sa regionalne scene iz Hrvatske predstavila se plesačica Petra Hrašćanec sa komadom “Anatomija mačke” koji je nastao u saradnji sa koreografkinjom Stanislavom Zec. Ovogodišnje izdanje manifestacije zatvoriće komad pod nazivom “Striptiz” koreografa i plesača iz Španije Perea Faure, u subotu, 16.septembra.

“Tanz Platz” je nova manifestacija koja ima za cilj da predstavi mlade aktere na evropskoj sceni i tendencije u savremenom plesu. Festival je nastao uz podršku evropske plesne platforme “Aerowaves” čiji je osnovni postulat mladi i nadolazeći plesači i plesačice savremenog plesa, koreografi i koreografkinje i ostali profesionalci koji se bave ovom umetnošću. Izvršni producent festivala je Studentski kulturni centar u Novom Sadu.

Projekat Evropske prestonice kulture otvara nove mogućnosti podsticanja kulturne saradnje na novosadskoj  kulturnoj sceni, stoga  predstavnici Fondacije “Novi Sad 2021” svakodnevno rade na izgradnji novih kulturnih mostova između aktera u kulturi i novosadske publike kao i podsticanju internacionalizacije kulturne scene, a pogotovo kroz festivale koji pružaju šansu mladim umetnicima.

Оставите одговор