Фондација „Нови Сад 2021“ изградила још један „мост“!

Објављено у категорији: Вести

На иницијативу Фондације „Нови Сад 2021“ у сарадњи са Културним центром Новог Сада и Удружењем уметника „Високо Ц“ најмлађи суграђани имаће прилику да до краја школске године уживају у седам представа које ће бити изведене у бившој стрељани „Еђшег“, која се налази у Улици Антона Чехова 4 у Новом Саду, сваке недеље до 11. јуна у терминима од 10h и 11.30h.

Као један од стубова пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ постављена је међусекторска сарадња. Настојећи да испуни тај задатак Фондација „Нови Сад 2021“ у сарадњи са Културним центром Новог Сада, као представника јавне институције културе и Удружења уметника „Високо Ц“, као представника приватног, односно ванинституцијалног организовања, припремила је програм за најмлађе суграђане.

У бившој стрељани „Еђшег“, некада спортском друштву, а данас реконструисаном простору предвиђеном за културне садржаје, у периоду од 23. априла до 11. јуна биће изведено седам представа за децу, од којих ће две имати премијеру. Малишани ће уживати у представама, тачније дечијим операма са глумом, плесом, певањем, музиком као што су „Снежана“ и „Црвенкапа“ или у „Медведова женидба“, „Јежева кућица“ и „Приче са салаша“. Уједно, за њих ће премијерно бити изведена „Пепељуга“ и Моцартова „Бастијен и Бастијена“.

Репертоар (свака представа биће изведена у два термина, од 10h и 11.30h):
23.04. П. Крстић – „Снежана“
30.04. П. Јовановић – „Црвенкапа“
07.05. З. Јовановић – „Медведова женидба“ и „Јежева кућица“
14.05. П. Крстић – „Снежана“
21.05. З. Јовановић – „Приче са салаша“
28.05. П. Јовановић – „Црвенкапа“
04.06. Е. Полдини – „Пепељуга“ – премијера
11.06. В. А. Моцарт – „Бастијен и Бастијена“ – премијера

Више информација доступно је на Фејзбук страници “Високо Ц”. Овим пројектом Фондација „Нови Сад 2021“ испунила је још неколико од задатака које је пред себе поставила. Наиме, како је сам простор бивше стрељане „Еђшег“ ван центра града ово је још један позитиван корак у децентрализацији културних садржаја, односно измештању културних догађаја који су до сада, у највећем броју, били „резервисани“ за центар града. Даље, организација програма за најмлађе показује јединство кроз мултикултуралност, како у преводу гласи назив бивше страљане „Еђшег“, јер је ово заједнички циљ када је реч о култури и подизању капацитета код најмлађих.

Опере за децу које се налазе на репертоару биће јединствена прилика да се најмлађи упознају са бајкама на другачији начин него до сада. Након осамдесетих година прошлог века када је на сталном репертоару СНП-а била оперу за децу „Шумска краљица“, коју је 1920. године написао Фрањо Стефановић из Петроварадина, ово бити прво редовно играње дечијих опера у Новом Саду!

Оставите одговор