Алтернативни и андерграунд уметници на Фестивалу српског подземља у Новом Саду

Објављено у категорији: Вести

Овогодишњи, шести по реду Фестивал српског подземља биће одржан 14. и 15.октобра 2020. у Дому Б-612 и ове године обједињујући алтернативне и андерграунд уметнике, представнике хардкор, панк, метал, готик, дарк, постпанк и дарквејв жанрова. У оквиру фестивала биће представљена два програма – концертни програм и изложба андерграунд публикација – фанзина.

фестивал српског подземља

У склопу концертног програма фестивала наступиће укупно шест извођача, а због епидемиолошке ситуације фестивал ће бити реализован искључиво онлајн на више Фејсбук страница и Јутјуб канала, док ће све информације о реализацији програма и онлајн каналима ускоро бити доступне на званичној Фејсбук страници Фестивала српског подземља.

Овогодишњи Фестивал српског подземља биће одржан у сарадњи са СКЦ Нови Сад, а уз подршку Фондације Нови Сад – Европска престоница културе, пројекта Музика за имунитет, студија Scream Owl и Дома Б-612.

У среду, 14. октобра уживо из Дома Б-612 наступиће панчевачки некро спид треш блек комбо Terrörhammer, који активно ради од 2012. године и један су од ретких бендова на домаћој сцени који овом екстремном звуку приступа на тако директан начин. Бенд је објавио неколико синглова, више компилацијских и сплит издања али и један студијски албум. Врло су цењено и тражено име на међународној андерграунд сцени, а одсвирали су и велики број концерата широм Европе. Исти дан наступиће и београдски Man-E-Faces, састав који чине четворица момака окупљених око идеје да донесу благодети хардкор жанра публици: бескомпромисан звук, брз темпо и искрене животне приче испричане кроз текстове, уз химничне музичке деонице.

Први дан фестивала, 14. октобар обележиће и свирка Марјан & ЖеЖе у извођењу композиције Humanity, уживо из Owl Scream студија. У склопу представљања Марјановог инструмента Ласерски пиано ова два музичара направила су композицију под називом Humanity. У питању је амбијентално-инструментална изведба у којој музичари, поред Ласерског клавира, користе и синтове, терамин (који је такође Марјан направио), гитару и разне ефекте.

Наредног фестивалског дана, у четвртак, 15. октобра, публици ће се из Дома Б-612 представити ветерани другог таласа новосадске алтернативне сцене, Одвојена стварност, састав који је свој уникатни пут започео сада већ давне 1992. године и од тада са одређеним паузама делује на овим просторима. Бенд, за који је карактеристична бескомпромисна мешавина постпанк и ноизрок звука је прошле године избацио врло запажен албум Доста! на коме се издваја истоимени сингл. Истог дана ће се из Дома Б-612 представити и београдски састав Потоп, који карактерише алтернативна ауторска рок музика са аутентичним упливом у сродне стилове као што су стонер и слаџ звук. Ових година наступали су са низом како домаћих, тако и иностраних бендова, широм Београда и Србије. Објавили су песме под називом Divebell, Levis, а у плану имају студијско снимање свог првог албума на зиму 2020/2021.

Други дан фестивала, у четвртак, 15. октобра из студија Owl Scream представиће се и ЖеЖе, једночлани нојз, амбијент, електро, синт, блуз, хеви, експериментал музички бенд из Новог Сада, који експериментише са буком из које настају композиције.

У оквиру Фестивала српског подземља биће приређена и изложба – упућен је позив свим заинтересованим ауторима, уметницима који уређују или су некада уређивали андерграунд фанзине, као и колекционарима, да доставе насловне стране и остале важне информације о овим драгоценим публикацијама које поседују. Сви пристигли материјали биће објављени у онлајн галерији и представљаће својеврсну изложбу, али и базу овог изузетног медија алтернативне културе.

Оставите одговор