Festival Sinergy #wtf, deo projekta “Plus“ u oktobru u Novom Sadu

Објављено у категорији: Вести

Na konferenciji za medije, održanoj 15. septembra 2017. godine u Novosadskom pozorištu/Ujvideki Szinhaz prisutnima je predstavljen koncept novog festivala Sinergy #wtf, deo projekta “PLUS“, pod pokroviteljstvom Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture. Nakon što je umetnički direktor Robert Lenard najavio pozorišnu sezonu prisutnima su se obratili direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel i direktor Fondacije Nemanja Milenković.

 

Gospodin Valentin Vencel je u najavi objasnio da je festival osmišljen tako da okupi profesionalne pozorišne umetnike koji u sredinama u kojima žive, stvaraju na jezicima nacionalnih zajednica kojima pripadaju. Festivalski program je izuzetno bogat, a domaćini će imati priliku da ugoste Rusko dramsko pozorište iz Astane (Kazahstan), Srpsko pozorište u Budimpešti (Mađarska), Turski teatar iz Skoplja (Makedonija), Ansambl “Mikloš Tompa” NP iz Targu Mureša (Rumunija), Ansambl “Danica” iz Salcburga (Austrija). Nulti dan festivala rezervisan je za predstavu domaćina: Grobnica za Borisa Davidoviča Danila Kiša, a prvog dana na festivalu će se predstaviti Jevrejsko državno pozorište iz Bukurešta. Direktor Vencel je istakao da je jevrejski teatar nagradjivan od Španije preko Pariza do Kine na mnogim festivalima: ’’sa svojom tradicijom i projektom koji donosi u Novi Sad pokazaće zašto je i čime je izvršio uticaj na kompletno područje centralne i istočne Evrope’’. O Jevrejskom državnom pozorištu iz Bukurešta pisao je i čuveni The New York Times ističući borbu za održavanje jevrejske kulture od 1870. godine, kao i da je pozorište jedan od retkih ostataka onoga što je nekada bila velika jevrejska zajednica u Rumuniji i jedno od retkih profesionalnih jevrejskih pozorišta preostalih u Evropi. Nekadašnji menadžer ovog pozorišta, čuvena rumunska glumica svetskog glasa, Maja Morgenstern, veoma popularna u Holivudu (poznata po ulozi Marije, majke Isusa Hrista, u filmu Mela Gibsona ’’Stradanje Isusovo’’) biće specijalni gost međunarodnog Simpozijuma ’’Uloga i značaj jezika u procesu individualne i kolektivne samoidentifikacije’’  koji se održava 4. oktobra u Matici srpskoj. 

 

Direktor Fondacije, Nemanja Milenković, naglasio je da je ovo prvi projekat iz Aplikacionog formulara koji Fodancija realizuje sa jednom od institucija kulture, a naročito je važno da će ponovo kroz međusektorsku saradnju biti realizovano više ideja. Milenković je pojasnio i model odabira programa u Fondaciji Novi Sad 2021 EPK upoređujući ga sa materijalom za krojenje odela, koji se kroji u skladu sa evropskom modom, ali koje je specifično i pripada samo nama. Na taj način iskrojena je i “Plus“  platforma, važna ne samo u segmentu nacionalnih zajednica već i različitih segmenata kulture koji se spajaju: ’’Otuda počinjemo sa građenjem kapaciteta onoga što će činiti platformu za koju se nadam da će postati legat grada Novog Sada, brend koji će nastaviti da bude održiv i nakon 2021. godine. Dakle uz platformu ’’Plus’’ Fondacije NS 2021, u narednom periodu pored bogatog programa festivala Sinergija kojem ćemo priključiti i ljude koji će govoriti o problematici i razvoju manjinskih teatara u budućnosti, spajamo i prvu evropsku konferenciju o manjinskim medijima koja ne samo da će predstaviti manjinske medije na evropskom prostoru, već će imati i obrazovni deo koji će biti usmeren na novinare iz manjinskih redakcija kako bi podizali svoje kapacitete ali i kapacitete EPK’’ zaključio je Milenković. Na simpozijumu će biti reči o međusobnom uticaju manjinskih jezičkih zajednica i domicilne sredine, koliko jedni druge oblikuju, menjaju i usmeravaju u aktuelnom trenutku, u kontekstu kompleksnog istorijskog, političkog i kulturnog nasleđa.

Fondacija Novi Sad 2021 Evropska prestonica kulture, može da se pohvali time što je organizovala ili podržala realizaciju  više od 65 programa od početka 2017. godine.

Оставите одговор